PUBLICITÉ

De vaginale ring: een nieuwe contraceptiemethode

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/08/2003 - 00h00
-A +A

De vaginale ring werkt op dezelfde manier als de pil. Alleen biedt deze nieuwe contraceptiemethode duidelijke voordelen voor verstrooide zielen. Tekst en uitleg.

PUB

Oestrogenen en progesteron

De vaginale ring, die onlangs gelanceerd werd in België, kan een interessant alternatief zijn voor de klassieke pil. Net als de pil bevat ze een combinatie van oestrogenen en progesteron. Deze hormonen worden geleidelijk en regelmatig vrijgegeven zodra de ring wordt ingebracht in de vagina. Vervolgens worden ze opgenomen door het vaginale slijmvlies en komen ze in het bloed terecht, om de eisprong te verhinderen. In tegenstelling tot de pil, die oraal moet worden ingenomen, passeren de hormonen niet via de lever om er te worden ontbonden. De hormonen worden in kleine dosis en constant afgegeven, en er is dus geen hormonale piek, zoals wel het geval is bij de pil. Bovendien stabiliseert de vaginale ring de menstruatiecyclus en is hij gebruiksvriendelijk en zonder risico's.

Maandelijks vernieuwen

De ring blijft gedurende 3 weken op zijn plaats en wordt vervolgens verwijderd, om de menstruatie mogelijk te maken. Precies één week later moet er een nieuwe ring aangebracht worden. De vrouw moet dus een maandelijks gebruiksschema volgen, in tegenstelling tot de pil, die van de gebruiksters een absolute dagelijkse therapietrouw vereist. De vaginale contraceptiering biedt nagenoeg dezelfde bescherming als de pil. De kans op een ongewenste zwangerschap is gering: 2 op 100. Ten slotte is het belangrijk om erop te wijzen dat de vaginale ring, net als de pil, geen bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/08/2003 - 00h00 Gezondheidsbrief nr. 122, maart 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ