• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Vaginale infectie

Vaginale infectie

Ontsteking van de schede of vagina. Het is normaal dat in de vagina allerlei bacteriën voorkomen. Ze beschermen de vagina en houden de zuurgraad op peil. Daarnaast bevinden zich in de vagina ook zogenaamde gastmicroben.

Normaal is er een evenwicht tussen vreemde bacteriën, schimmels en vaste bewoners. Zo zullen de gastbacteriën meestal vanzelf weer verdwijnen. Wordt men echter met te veel bacteriën tegelijkertijd besmet, of is de vagina minder bevolkt met beschermende micro-organismen, dan wordt het evenwicht in de vaginale flora als het ware verstoord waardoor een ontsteking ontstaat.

De meest voorkomende vaginale infecties zijn de volgende:
- Trichomonas wordt door geslachtsgemeenschap overgebracht. De vaginawand is rood met nog rodere stippen. De dunne en schuimende afscheiding is geel-groenig van kleur en ruikt onaangenaam.

- Candida is een schimmelinfectie die vooral jeukt. Ook maakt het plassen en vrijen pijnlijk. De afscheiding is vrijwel reukloos, brokkelig en geel-wit.

- Gardnerella zijn bacteriën die normaal in geringe mate in de vagina aanwezig zijn, maar dan geen klachten geven. De afscheiding heeft een nare vislucht. Vaak ontstaat jeuk of een branderig gevoel.

- Herpes is een geslachtsziekte die pijnlijke blaasjes op de schaamlippen en in de vagina veroorzaakt. Herpes is bovendien zeer besmettelijk, vrijen wordt dan ook afgeraden totdat de blaasjes helemaal weg zijn.

- Gonorroe ontstaat twee tot drie dagen na de besmetting door geslachtsgemeenschap. Het wordt veelal pas ontdekt wanneer de mannelijke partner last krijgt van een ontsteking van de urinebuis en een geelgroene, etterige afscheiding. De vrouw hoeft echter geen klachten te hebben.

- Chlamydia lijkt een beetje op gonorroe, met als specifieke symptomen: meer afscheiding en aanzienlijk vaker plassen.

- Syfilis is een zeldzame maar ernstige geslachtsziekte die meestal begint met een pijnloos zweertje aan de binnenkant van de schaamlippen, dat vanzelf overgaat. Een paar weken later ontstaat er uitslag over het hele lichaam. Ook dit verdwijnt. Maar de aandoening beschadigt vitale organen. Een eenvoudige bloedtest kan syfilis aantonen.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Gynaecologie, rubriek Gynaecologische stoornissen

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de magnolia
Door magnolia 16/03/13 - 10.53
Heeft iemand ervaring met het behandelen van een schimmelnagel aan de grote teennagel? 

Uw interactief gedeelte over Mycose

Neem deel aan de meest recente discussies

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden