Vaginale infectie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Ontsteking van de schede of vagina. Het is normaal dat in de vagina allerlei bacteriën voorkomen. Ze beschermen de vagina en houden de zuurgraad op peil. Daarnaast bevinden zich in de vagina ook zogenaamde gastmicroben.

Normaal is er een evenwicht tussen vreemde bacteriën, schimmels en vaste bewoners. Zo zullen de gastbacteriën meestal vanzelf weer verdwijnen. Wordt men echter met te veel bacteriën tegelijkertijd besmet, of is de vagina minder bevolkt met beschermende micro-organismen, dan wordt het evenwicht in de vaginale flora als het ware verstoord waardoor een ontsteking ontstaat.

De meest voorkomende vaginale infecties zijn de volgende:
- Trichomonas wordt door geslachtsgemeenschap overgebracht. De vaginawand is rood met nog rodere stippen. De dunne en schuimende afscheiding is geel-groenig van kleur en ruikt onaangenaam.

- Candida is een schimmelinfectie die vooral jeukt. Ook maakt het plassen en vrijen pijnlijk. De afscheiding is vrijwel reukloos, brokkelig en geel-wit.

- Gardnerella zijn bacteriën die normaal in geringe mate in de vagina aanwezig zijn, maar dan geen klachten geven. De afscheiding heeft een nare vislucht. Vaak ontstaat jeuk of een branderig gevoel.

- Herpes is een geslachtsziekte die pijnlijke blaasjes op de schaamlippen en in de vagina veroorzaakt. Herpes is bovendien zeer besmettelijk, vrijen wordt dan ook afgeraden totdat de blaasjes helemaal weg zijn.

- Gonorroe ontstaat twee tot drie dagen na de besmetting door geslachtsgemeenschap. Het wordt veelal pas ontdekt wanneer de mannelijke partner last krijgt van een ontsteking van de urinebuis en een geelgroene, etterige afscheiding. De vrouw hoeft echter geen klachten te hebben.

- Chlamydia lijkt een beetje op gonorroe, met als specifieke symptomen: meer afscheiding en aanzienlijk vaker plassen.

- Syfilis is een zeldzame maar ernstige geslachtsziekte die meestal begint met een pijnloos zweertje aan de binnenkant van de schaamlippen, dat vanzelf overgaat. Een paar weken later ontstaat er uitslag over het hele lichaam. Ook dit verdwijnt. Maar de aandoening beschadigt vitale organen. Een eenvoudige bloedtest kan syfilis aantonen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vaginale schimmel: de symptomen bedriegen niet! Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Een vaginale schimmel is een onschuldige, maar veel voorkomende infectie die veroorzaakt wordt door de schimmel Candida Albicans. Vandaar ook de medische term ‘vaginale candidose’ . Wat zijn de typische symptomen die wijzen op een woekering van deze...

Herpes: het condoom is nuttig! Geüpdatet op 28/07/2009 - 00h00

Genitale herpes hoort bij de meest besmettelijke seksueel overdraagbare aandoeningen. Zelfs het condoom is geen waarborg om eraan te ontsnappen. Een recent onderzoek heeft nochtans aangetoond dat het condoom, hoewel niet 100% doeltreffend, toch nutti...

Genitale herpes: hoe herken je de aandoening? Gepubliceerd op 27/04/2016 - 11h49

Genitale herpes wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar en uiterst besmettelijk virus. Bijna 20% van de volwassenen heeft er last van. Bij vroegtijdige opsporing kan de aandoening snel en doeltreffend worden behandeld, en is het risico ook...

Meer artikels