Vaginale infectie: wat u erover moet weten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wordt een vaginale infectie altijd overgedragen door seksueel contact?

Schimmelinfecties en bacteriële ontstekingen ontstaan meestal door verminderde weerstand, medicijngebruik (ook door de pil), onvoldoende of juist overmatige hygiëne of - één van de voornaamste oorzaken - een verkeerd gebruik van toiletpapier. Dit wil zeggen dat men van achteren naar voren veegt, waardoor schimmels en bacteriën uit de darm naar de schede worden overgebracht.

Er zijn ook seksueel overdraagbare infecties van de vagina bekend, zoals trichomonas, gonorroe en chlamydia, maar deze komen veel minder voor.

Is een vaginale douche een goede methode of om een vaginale infectie te voorkomen?

De zuurgraad van de huid in de schede is vooral bestemd als bescherming tegen infecties. Dit kan ernstig verstoord worden door een vaginale douche omdat dan bepaalde zuren die van nature aanwezig zijn worden verdund en dus hun uitwerking bij infecties verliezen.

Wie over een goede gezondheid beschikt, kan het beste op haar lichaam vertrouwen en voor een normale hygiëne zorgen. Alleen in het kader van een behandeling - dus als er al iets mis is met de conditie in de schede - kan een vaginale douche worden aangeraden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Anogenitale wratten: een SOA in volle opmars! Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Uit recente studies blijkt dat tieners en jongvolwassenen die tijdens hun vakantie zweren bij de formule "sea, sex and sun" veel risico lopen op tal van seksueel overdraagbare aandoeningen. Sinds een paar jaar zijn condylomen daarbij de koploper…

Chlamydiose, een sluipende seksueel overdraagbare aandoening Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Genitale chlamydiose is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia trachomatis. De aandoening komt vrij veel voor. Deze zomer zouden 200.000 jonge Europeanen besmet raken en dat zonder het te weten. D...

Meer artikels