• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vaginale gels tegen aids?

Vaginale gels tegen aids?Onderzoekers wenden alle mogelijke middelen aan in de strijd tegen aids. Hoewel het aidsvaccin nog veraf lijkt, is er sinds enkele jaren ook sprake van een andere beloftevolle oplossing: vaginale gels, die het risico op overdracht van het virus moeten beperken. Een mogelijke oplossing, die nog niet op punt staat, maar die wel veelbelovend is.

Nieuwe vaginale gels tegen aids


Het principe van deze gels is dat ze in de vagina aangebracht worden voor het vrijen. Ze beschermen niet tegen een zwangerschap, maar zijn bedoeld om het risico op overdracht van het aidsvirus te beperken. Sommige onderzochte gels doden het virus, andere gaan een binding aan met het virus om te verhinderen dat het zich zou binden aan menselijke cellen. Nog een andere gel wijzigt bij vrouwen de respons van het immuunstelsel, de 'toegangspoort' waarlangs het virus het lichaam binnendringt. Al deze initiatieven zitten nu in de onderzoeksfase. Het zou wel kunnen dat een uiteindelijk doeltreffend product verschillende van deze oplossingen combineert.

Een bescherming tegen aids die nog lang niet op punt staat


Het (theoretische) eindproduct is echter nog ver verwijderd van de rekken van onze apotheken. Het onderzoek naar sommige gels werd reeds stilgelegd omdat, bij een studie in de praktijk, bleek dat het risico op aids bij gebruik van de gel steeg in plaats van te verminderen. Andere onderzoeken zijn nog maar toe aan het stadium van tests op proefdieren. In dit geval is er dus nog lang geen sprake van tests op mensen.
Het tot nu toe meest belovende onderzoek is nog niet overtuigend genoeg. De vaginale gel in kwestie bood slechts een bescherming van 30% tegen het aidsvirus. En dan is er nog een ander ernstig probleem: volgens hetzelfde onderzoek, vertelden de vrouwen die de vaginale gel gebruikten, dat veel minder gebruikgemaakt werd van het condoom. En dat ondanks het feit dat het condoom nog altijd het doeltreffendste middel is om zich te beschermen!

Artikel gepubliceerd door op 10/04/2009

Bronnen: Li, Q, Nature, maart 2009 CROI 2009: 16th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (Conferentie over Retrovirussen en Opportunistische Infecties), (via Medscape)

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten