Vaginale gels tegen aids?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/04/2009 - 00h00
-A +A

Onderzoekers wenden alle mogelijke middelen aan in de strijd tegen aids. Hoewel het aidsvaccin nog veraf lijkt, is er sinds enkele jaren ook sprake van een andere beloftevolle oplossing: vaginale gels, die het risico op overdracht van het virus moeten beperken. Een mogelijke oplossing, die nog niet op punt staat, maar die wel veelbelovend is.

PUB

Nieuwe vaginale gels tegen aids


Het principe van deze gels is dat ze in de vagina aangebracht worden voor het vrijen. Ze beschermen niet tegen een zwangerschap, maar zijn bedoeld om het risico op overdracht van het aidsvirus te beperken. Sommige onderzochte gels doden het virus, andere gaan een binding aan met het virus om te verhinderen dat het zich zou binden aan menselijke cellen. Nog een andere gel wijzigt bij vrouwen de respons van het immuunstelsel, de 'toegangspoort' waarlangs het virus het lichaam binnendringt. Al deze initiatieven zitten nu in de onderzoeksfase. Het zou wel kunnen dat een uiteindelijk doeltreffend product verschillende van deze oplossingen combineert.

Een bescherming tegen aids die nog lang niet op punt staat


Het (theoretische) eindproduct is echter nog ver verwijderd van de rekken van onze apotheken. Het onderzoek naar sommige gels werd reeds stilgelegd omdat, bij een studie in de praktijk, bleek dat het risico op aids bij gebruik van de gel steeg in plaats van te verminderen. Andere onderzoeken zijn nog maar toe aan het stadium van tests op proefdieren. In dit geval is er dus nog lang geen sprake van tests op mensen.
Het tot nu toe meest belovende onderzoek is nog niet overtuigend genoeg. De vaginale gel in kwestie bood slechts een bescherming van 30% tegen het aidsvirus. En dan is er nog een ander ernstig probleem: volgens hetzelfde onderzoek, vertelden de vrouwen die de vaginale gel gebruikten, dat veel minder gebruikgemaakt werd van het condoom. En dat ondanks het feit dat het condoom nog altijd het doeltreffendste middel is om zich te beschermen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/04/2009 - 00h00 Li, Q, Nature, maart 2009 CROI 2009: 16th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (Conferentie over Retrovirussen en Opportunistische Infecties), (via Medscape)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe kunnen vrouwen zich tegen aids beschermen? Gepubliceerd op 05/12/2011 - 16h49

Vrouwen lopen bij seksuele betrekkingen een verhoogd risico op besmetting met het virus dat aids veroorzaakt. Een groter risico dan mannen. Waarom? De oppervlakte van het slijmvlies is veel groter bij vrouwen dan die bij mannen. Het zijn plekken waar...

Aids: welke spoedbehandeling? Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Als u onveilig gevrijd hebt, een condoom hebt vergeten te gebruiken, het condoom gescheurd is, zich gesneden hebt aan een met bloed besmeurd voorwerp of een spuit hebt gedeeld, moet u snel reageren en binnen 48 uur behandeld worden.

Aids biedt weerstand... Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

Een studie die in de Verenigde Staten door Californische onderzoekers werd uitgevoerd, toont aan dat bijna 80% van de patiënten die seropositief zijn voor het aidsvirus, drager zijn van een virus dat resistent is tegen antiretrovirale middelen. De vr...

Meer artikels