• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Tips (0)

Vaginale droogte: bij meer dan een vrouw op twee in de menopauze!

Vaginale droogte: bij meer dan een vrouw op twee in de menopauze!

Vaginale droogte is een probleem dat een zware impact kan hebben op het dagelijkse leven van vrouwen.

Gelukkig bestaan er oplossingen voor.

Vaginale droogte: wat is er aan de hand?

Binnen in een gezonde vagina scheiden klieren permanent een slijmachtig vocht af. Dat vocht houdt de hele dag door een vochtigheidsgraad in stand die nodig is om het vaginale slijmvlies gezond te houden.

Deze klieren zijn nog actiever net voor en tijdens het vrijen. Ze zorgen er zo voor dat de penetratie aangenaam aanvoelt en beschermen de huid tegen scheurtjes en andere kleine aantastingen. 

Maar de werking van die klieren hangt net als de gezondheid van het vaginale slijmvlies af van de aanwezigheid van oestrogenen in het lichaam. Die verminderen na de menopauze aanzienlijk.

Gevolg: meer dan de helft van de vrouwen in de menopauze heeft last van vaginale droogte. Irritatie en pijn worden dan bijna dagelijkse kost.

Vrijen wordt dan zelfs heel oncomfortabel.

 

Lokale producten tegen vaginale droogte

De eerste remedie tegen vaginale droogte is een glijmiddel gebruiken. Er bestaan twee soorten.

De gewone glijmiddelen dienen voor het vrijen en zijn net voor het geslachtsverkeer te gebruiken. Ze vervangen de natuurlijke smering voldoende om weer plezier te kunnen beleven aan het vrijen.

Er bestaan ook glijmiddelen voor langere duur of hydraterende vaginale gels. Die zijn om de twee of drie dagen aan te brengen en blijven de hele tijd werken, dus niet alleen tijdens geslachtelijke betrekkingen. Ze zijn een goede hulp voor vrouwen die overdag continu last hebben van de vaginale droogte.

 

Artikel gepubliceerd door op 19/02/2013

Bronnen: Mac Bride, M.B., Mayo Clin Proc. 2010 January; 85(1): 87–94.

doi:  10.4065/mcp.2009.0413

 

Vindt u het artikel interessant?