Vaginale droogheid na het vijftigste levensjaar: onze experts beantwoorden uw vragen

Gepubliceerd door Catherine Solano, arts-seksuologe op 18/11/2014 - 17h32
-A +A

We hebben heel wat vragen van onze vrouwelijke lezeressen binnengekregen over seksualiteit bij vrouwen na het vijftigste levensjaar. Dat is ook de leeftijd van de menopauze, wat heel wat vragen losmaakt over hormonale veranderingen en de weerslag ervan op de relatie en het seksleven.

Vaginale droogheid is een onderwerp dat nog min of meer taboe is. Het thema is nochtans heel belangrijk voor een harmonieus seksleven en het plezier bij het vrijen.

PUB

Ik ben 56 jaar en heb al sinds mijn vijftigste pijn bij het vrijen. Ik voel dat ik droog ben en heb almaar minder zin om te vrijen. Wat moet ik doen?

Pijn bij het vrijen verslechtert vaak, zeker als die pijn systematisch voorkomt! Hoe meer pijn u hebt, hoe minder u namelijk zin hebt in de volgende vrijbeurt. En aangezien u er minder zin in hebt, zult u ook minder opgewonden zijn, minder vochtig worden… en dus meer pijn hebben. De zin om te vrijen en de opwinding worden namelijk voor een groot deel bepaald door het plezier dat u hebt ervaren tijdens uw vorige vrijbeurten.

U moet dus uit die vicieuze cirkel zien te raken. Begin met een glijmiddel te gebruiken en neem zoveel u nodig hebt. Dat mag best veel zijn als het nodig is. Ga daarna naar uw huisarts en laat u een lokaal hormonaal middel voorschrijven. Dat zou na enkele weken uw vaginaal comfort moeten verhogen. Laat u dat middel ook de komende jaren voorschrijven zodat uw vagina goed gehydrateerd en het vrijen aangenaam blijft.

Ik ben in de menopauze, ik neem een hormonaal middel voor de menopauze en heb geen enkel van de problemen die mijn vriendinnen hebben. Ik heb geen opvliegers, geen vaginale droogheid (dus geen problemen bij het vrijen), geen stemmingswisselingen en geen slaapproblemen. Heb ik geluk of ligt het aan de behandeling?

Het ligt heel waarschijnlijk aan uw hormonale therapie dat u de effecten van de menopauze niet voelt. Zo’n middel gomt de menopauze als het ware uit door de natuurlijke hormonen van vóór de menopauze te vervangen. Deze nieuwe hormonen bootsen de hormonen na van een jongere vrouw die niet in de menopauze is.
De behandeling heeft wel bekende bijwerkingen. De officiële aanbeveling is om ze zo kort mogelijk te nemen, zodat u zich niet blootstelt aan die bijwerkingen. De hormonale therapie voor de menopauze vertraagt de symptomen van de menopauze alleen maar. Als u ermee stopt, kunnen ze nog altijd optreden. Misschien zult u dus later last krijgen van opvliegers, vaginale droogheid of andere kwalen die door de hormonale veranderingen in deze levensperiode veroorzaakt worden.

Ik ben 62 jaar en heb last van vaginale droogheid, waardoor ik veel pijn heb bij het vrijen. Ik mag geen hormonale substitutietherapie volgen omdat ik borstkanker heb gehad.Wat moet ik doen?

De beste oplossing voor u is om flink wat glijmiddel te gebruiken net voor en indien nodig ook tijdens het vrijen. Maar ook tussen de vrijbeurten doet u er goed aan om een glijmiddel te gebruiken, gewoon om uw vaginale slijmvlies te hydrateren en zo het intiem comfort te verhogen. Kies daarvoor een type glijmiddel met langwerkende hydratatie. Meestal zit daar hyaluronzuur in, een stof die vocht vasthoudt.

Gepubliceerd door Catherine Solano, arts-seksuologe op 18/11/2014 - 17h32
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Glijmiddelen: hoe gebruik je ze? Gepubliceerd op 12/10/2015 - 15h19

Glijmiddelen voor geslachtsverkeer hebben vaak niet zo'n goede reputatie. Het is het soort medicamenten waar je niet echt mee uitpakt en die een probleem moeten verdoezelen. Het is nochtans heel nuttig om ze te leren kennen, want iedereen die seksuee...

Meer artikels