Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman

Vagale syncope, een klontje suiker en u kunt er weer tegen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 15/10/2002 - 00h00
-A +A

Een syncope is niet steeds gevaarlijk. Een cardiale malaise verhoogt het risico op een infarct, maar dat geldt niet voor een vagale syncope.

Een syncope is een plotseling kort bewustzijnsverlies door een verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen. Een syncope wordt meestal veroorzaakt door een hartstilstand (tijdelijk stilvallen van de pompwerking van het hart) of een hartritmestoornis. Een vagale syncope wordt veroorzaakt door een overmatige stimulatie van de nervus vagus, de zenuw van vele ingewanden zoals de longen, de bloedvaten, het hart en de maag.Uit een recente analyse blijkt dat een syncope niet steeds ernstige gevolgen heeft. De auteurs onderzochten de 7.814 proefpersonen die deelnamen aan de wereldberoemde Amerikaanse Framingham-studie. Tijdens de observatieperiode (1971 tot 1998) hebben 822 personen minstens eenmaal een syncope gedaan, dus 6,2 per 1.000 personen per jaar. Meestal kon de oorzaak niet worden achterhaald (36,6%). De frequentste oorzaken waren: vagale syncope (21,2%), cardiale syncope (9,5%) en orthostatische syncope (door hypotensie; 9,4%).Patiënten die een cardiale syncope doen, lopen 2-maal meer kans om te overlijden, 2,7-maal meer kans om een hartinfarct te krijgen of te sterven aan coronair lijden en 2-maal meer kans om een cerebrovasculair accident of een hersenberoerte (bijv. trombose) te krijgen. Maar bij een vagale syncope of orthostatische syncope steeg noch de sterfte noch het cardiovasculaire risico.Cardiale syncopes, die gepaard gaan met een verhoogde mortaliteit, moeten dus zeer au sérieux worden genomen. Maar syncopes van een andere oorsprong mogen het moreel van de patiënten niet ondermijnen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 15/10/2002 - 00h00 Soteriade, New England Journal of Medicine, 347: 878-885, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat moet u doen als iemand flauwvalt? Gepubliceerd op 20/08/2012 - 09h14

Wat zou u doen als iemand in uw buurt plots het bewustzijn verliest, ineenzakt en roerloos op de grond blijft liggen? Wat u alvast moet weten is dat iemand die bewusteloos raakt, blijft liggen zonder te bewegen en niet reageert als iemand hem aanspre...

Van harte naar het werk Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Een studie komt met onrustwekkende resultaten over de gezondheid van hart en bloedvaten van de doorsnee werkende Belg. 80% van de werkende mannen en vrouwen van 30 en meer zou er alle belang bij hebben om eens naar een arts te stappen.

De pacemaker: welke zin voor bejaarden? Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

De pacemaker (hartstimulator) is ondertussen al meer dan 40 jaar geleden uitgevonden en wordt vandaag vooral ingeplant bij 60-plussers. In die tijd is de technologie er uiteraard enorm op vooruitgegaan en zijn ook de indicaties geëvolueerd. Ziehier w...

Meer artikels