Vaccins en andere zorgverstrekkingen: hoe omgaan met pijn bij kinderen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/07/2016 - 16h45
-A +A

PUB

Pijn bij kinderen bestrijden zonder geneesmiddelen

Ouders beschikken echter over een breed gamma van andere mogelijkheden om pijn bij kinderen te bestrijden zonder dat ze dus naar geneesmiddelen moeten grijpen. Josette Fontaine: “Als je de andere zintuiglijke systemen verzadigt, niet de systemen dus die de pijnboodschap voortbrengen en naar de hersenen sturen (die de pijn in het geheugen opslaan), blijft het brein buiten spel”. Ouders kunnen hun kinderen beschermen door hun aandacht af te leiden van de pijn. Daarvoor moeten ze de andere zintuigen zo veel mogelijk prikkelen. Alle middelen zijn goed: een spel, strelen, een verhaaltje voorlezen, iets lekkers te eten geven, enz.

Enkele ideeën om kinderen te verstrooien op basis van de leeftijd

  • Onder de twee jaar

Zolang het kind nog borstvoeding krijgt, kunt u de pijnlijke verzorging toedienen terwijl het aan de borst ligt. Ook wiegen, een liedje zingen, of de fopsteen geven, helpen goed.

  • Tussen 2 en 4 jaar

U kunt ter plekke een verhaaltje improviseren of samen een boek lezen. Met het kind praten via zijn speelgoed of door een kleine marionet te gebruiken, werkt ook goed. Zeepbellen blazen is een bijna hypnotiserend proces dat heel efficiënt is.

  • Tussen 4 en 6 jaar

Alle vorige oplossingen zijn ook hier van tel. Daarnaast kunt u het kind ook vragen de zeepbellen zo ver mogelijk weg te blazen. Ook “doen alsof”, het kind mee op sleeptouw nemen in een virtueel scenario waarin het kan opgaan en zichzelf vergeet, werkt goed.

  • Tussen 6 en 11 jaar

Hier kan men al strategieën gaan ontwikkelen die aanleunen bij hypnose: het kind bijvoorbeeld aanmoedigen om naar de wolken te kijken en zich voorstellen dat het op een vliegend tapijt vertrekt.

  • Ouder dan 11 jaar

Het kind is nu rijp genoeg om zelf zijn ademhaling te controleren. Ook naar zijn lievelingsmuziek luisteren, doet wonderen.

  • En voor iedereen:

Massage en strelen worden sterk aanbevolen. Ook videospelletjes en andere apps zijn heel doeltreffend, en die zijn er voor alle leeftijden!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/07/2016 - 16h45

Interview met Josette Fontaine, referentieverpleegkundige inzake pijnbestrijding in het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB