• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vaccineren: juist of fout?

Vaccineren: juist of fout?Vaccins redden elk jaar wereldwijd miljoenen levens. In het Westen zijn sommige ziekten die vroeger een heuse plaag waren vandaag volledig verdwenen. Nu de angst voor deze ziekten verminderd is, gaat onze aandacht en bezorgdheid meer naar de bijwerkingen van de vaccins. Vaccins hebben altijd al heel negatieve en heftige reacties uitgelokt. Maar hoe staat u tegenover vaccins?

Me laten vaccineren is een onnodig risico nemen:


Fout!
Een risico 'nul' bestaat niet. Ook als we bij ziekte gewoon geneesmiddelen nemen, kunnen er bijwerkingen optreden. En de bijwerkingen van vaccins zijn in vergelijking daarmee minimaal. In elk van de gevallen zult u dus de risico's van de vaccinatie en die van de ziekte tegen elkaar moeten afwegen. Mazelen bijvoorbeeld is een ziekte die een dodelijke afloop kan hebben. Ook hepatitis B is een ziekte met mogelijk dodelijke afloop, terwijl er geen verband is aangetoond tussen de vaccinatie en het risico op multiple sclerose.

Mijn kind is allergisch voor eieren, dus zijn álle vaccins gevaarlijk voor hem:


Fout!
Er worden twee vaccins gemaakt met eiwitten afkomstig uit eieren: het vaccin tegen de griep en het vaccin tegen gele koorts. Die zijn inderdaad af te raden aan mensen met een allergie voor eieren. Het vaccin tegen de mazelen daarentegen wordt niet meer afgeraden, omdat het alleen uiterst kleine sporen van ovalbumine bevat en die stof vormt geen enkel risico bij allergieën voor de eiwitten uit eieren.

Artikel gepubliceerd door op 21/09/2009

Bronnen: Panorama du médecin, september 2009.

Vindt u het artikel interessant?