• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vaccincontrole: mijn bescherming ginder ... en hier (slot)

Vaccincontrole: mijn bescherming ginder ... en hier (slot) Plant u een reis naar het buitenland (grosso modo buiten West-Europa), ga dan anderhalve maand voor uw vertrek langs bij uw huisarts of maak een afspraak met een reiskliniek. U zult er de nodige herhalingsvaccins krijgen of de verplichte of aan te raden vaccins, afhankelijk van uw bestemming.

Zoals we eerder al zagen, is het belangrijk om u te beschermen tegen hepatitis A en B, maar ook tegen poliomyelitis (kinderverlamming), gele koorts, buiktyfus, Japanse encefalitis en tekenencefalitis, afhankelijk van welk land u bezoekt.

Poliomyelitis

De Belgen kennen het vaccin tegen poliomyelitis maar al te goed, want het is sinds de jaren 60 verplicht. De internationale gezondheidsautoriteiten proberen de ziekte al sinds jaren volledig uit te roeien. Helaas blijven er nog altijd ziektehaarden bestaan in Afrika en Azië. Ook al lopen personen die in hun kindertijd ingeënt zijn, bijzonder weinig risico, er bestaan nog altijd indicaties voor een rappel tijdens de volwassenheid. Vandaar dat 40-plussers van hun arts de raad zullen krijgen om zich één enkel herhalingsvaccin te laten toedienen. Polio wordt op dezelfde manier overgedragen als hepatitis A: via voedsel en drank. Vandaar dat het moeilijk is om u ertegen te beschermen, tenzij dan door vaccinatie. Die is aan te raden voor zwart Afrika en een deel van Azië.

Gele koorts

Het vaccin tegen gele koorts is verplicht om in sommige landen binnen te mogen of om een visum te krijgen. De ziekte wordt overgebracht door muggenbeten. Voor sommige delen van Afrika en Zuid-Afrika is het sowieso aan te raden u te laten inenten, ongeacht of het land in kwestie dat verplicht of niet. In tegenstelling tot de andere vaccins wordt het vaccin tegen gele koorts alleen toegediend in gespecialiseerde centra en minstens tien dagen voor het vertrek.

Artikel gepubliceerd door op 04/04/2006

Vindt u het artikel interessant?