• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vaccinatie van een kat: zijn er nevenwerkingen te vrezen?

Vaccinatie van een kat: zijn er nevenwerkingen te vrezen?Vaccinatie is belangrijk om een kat te beschermen tegen talrijke virussen. In sommige gevallen, kan een vaccin de oorzaak zijn van een aantal nevenwerkingen, die meestal ongevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier.

Waarom moet een kat gevaccineerd worden?

Vanaf acht weken na de geboorte, mag een kitten beschermd worden tegen verschillende ziekten, zoals tyfus, coryza, chlamydia en leukose. Deze bescherming bestaat uit het toedienen van vaccins.
Dat gebeurt om het jaar of om de 2 à 3 jaar naargelang de ziekte. Niet alle katten moeten beschermd worden tegen al deze ziekten. Uw dierenarts zal de vaccins toedienen die nodig zijn, rekening gehouden met de specifieke levenswijze van uw huisdier. Indien u in een risicogebied
woont of indien u met uw kat op reis gaat, moet uw kat ook gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. In sommige specifieke gevallen ten slotte, kan men de kat ook laten vaccineren tegen besmettelijke buikvliesontsteking. Dat gebeurt met een vaccin dat in de neusgaten van de kat wordt gedruppeld.

Plaatselijke reactie

Na de vaccinatie van uw huisdier, kan een knobbeltje van minder dan 2 cm zichtbaar worden op de plaats waar het vaccin geïnjecteerd werd. Deze plaatselijke reactie is mogelijk bij het aan katten toedienen van eender welk vaccin. Het knobbeltje vervaagt meestal na enkele weken of enkele maanden, vereist geen behandeling en verdwijnt zonder sporen na te laten. U doet er nochtans goed aan de zwellingen in het oog te houden, en zeker wanneer zij zich voordoen op de rug tussen de schouderbladen. Op die plaats ontwikkelt zich wel eens een kwaadaardige tumor, een fibrosarcoom, waarvan de oorzaak tot nu toe nog onbekend is. Er werden reeds verschillende hypothesen geuit, zoals een genetische oorzaak, een trauma opgelopen door herhaalde inspuitingen op dezelfde plaats of de voorzorgsmaatregelen die door de dierenarts genomen worden voor het toedienen van de jaarlijkse vaccins. De vaccins en in het bijzonder hun hulpstoffen (aluminiumoxide) werden beschouwd als mogelijke oorzaak van een fibrosarcoom. Deze hypothese wordt tegenwoordig meer en meer als onwaarschijnlijk beschouwd.

Artikel gepubliceerd door op 25/09/2007

Vindt u het artikel interessant?