• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Vaccin tegen hepatitis A: een duurzame immuniteit

Vaccin tegen hepatitis A: een duurzame immuniteit

Hepatitis A komt in ons land niet zo veel voor, maar treft vaak reizigers.
De ziekte is over het algemeen niet gevaarlijk, maar de vermoeidheid die 1 tot 2 maanden kan duren, kan een grote handicap zijn.

Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A dat efficiënt bescherming biedt tegen de ziekte. Volgens onderzoeken van een team van Belgische artsen kan de immuniteit die door het vaccin wordt opgewekt zelfs 30 jaar duren.

Een goede reden om zich te laten vaccineren alvorens op reis te gaan.

Kent u hepatitis A?

Hepatitis A komt in ons land niet meer zo veel voor.

Hepatitis A is een virusinfectie die door water en voedingsmiddelen wordt overgedragen en vooral voorkomt in ontwikkelingslanden waar de hygiëne vaak te wensen overlaat.

De inheemse bevolking kan resistent worden tegen de ziekte, wat niet kan worden gezegd van onvoorzichtige reizigers. Fruit of rauwe groenten die onvoldoende werden gewassen of enkele slokken vervuild water kunnen volstaan om de ziekte op de lopen.

Hepatitis A: vooral vermoeidheid

Hepatitis A is de minst gevaarlijke vorm van hepatitis, want ze wordt nooit chronisch.

 • De incubatieperiode na de besmetting duurt 15 tot 45 dagen, afhankelijk van de hoeveelheid virussen die men heeft binnengekregen. De eerste symptomen zijn een griepachtig syndroom (koorts, gewrichts- en spierpijn) en een gevoel van vermoeidheid.
 • Daarna volgt de icterus: de huid wordt geel, de urine donker, de stoelgang bleek, de patiënt is misselijk en heeft geen eetlust. De vermoeidheid houdt gedurende die hele fase aan.

Een hepatitis A-infectie geneest meestal volledig en spontaan binnen 1 of 2 maanden, maar de vermoeidheid kan een grote handicap zijn, in die mate zelfs dat de patiënt gedurende meer dan een maand tot niets meer in staat is. Hepatitis A is bovendien zeer besmettelijk. Er moeten dus ingrijpende maatregelen worden genomen om de omgeving te beschermen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/05/2014
Origineel artikel geschreven door op 15/04/2002

Bronnen: vaccination-info.be

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden