• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vaccin tegen de A/H1N1-griep: toeval of echte complicaties?

Vaccin tegen de A/H1N1-griep: toeval of echte complicaties? Het vaccin tegen de A/H1N1-griep is door professionals uit de gezondheidssector, alsook door een deel van de bevolking, niet al te positief onthaald. Zoals dat het geval is met het verband tussen multiple sclerose en het vaccin tegen hepatitis B, kunnen we verwachten dat het uitbreken van heel wat ziekten zal toegeschreven worden aan het vaccin tegen de A/H1N1-griep, te beginnen met het Guillain-Barré Syndroom... Wat is de mening van de specialisten?

A/H1N1-griep: onvermijdelijke aankondiging van veronderstelde of reële bijwerkingen na vaccinatie


De vaccinatiecampagne tegen de A/H1N1-griep zal ongetwijfeld met de vinger gewezen worden als oorzaak van ongewenste bijwerkingen, onder meer van het veroorzaken van sommige ziekten, zoals het Guillain-Barré Syndroom. Het is nu aan de wetenschappers en specialisten te bewijzen dat deze ziekten al dan niet effectief te wijten zijn het vaccin tegen de A/H1N1-griep. En daarna zullen de rechtbanken een beslissing moeten nemen.

Vaccinatie tegen de A/H1N1-griep: voorspelling van het aantal coïncidenties


Ondertussen geeft een studie gepubliceerd in The Lancet (een prestigieus internationaal wetenschappelijk tijdschrift) kostbare informatie, die ons zeker kan helpen bij het interpreteren van de onvermijdelijke aankondiging van bijwerkingen te wijten aan het vaccin.
Specialisten hebben een schatting gemaakt van de normale frequentie bij de bevolking (het aantal 'coïncidenties') van sommige gebeurtenissen, die in de toekomst zouden kunnen toegeschreven worden aan het vaccin tegen de pandemische A/H1N1-griep. Zo kan men dus in theorie vaststellen of een of andere ziekte, die enkele dagen of weken na de vaccinatie uitbreekt, effectief iets met het vaccin te maken heeft. Het volstaat het aantal gevallen van een ziekte te vergelijken met de normale frequentie (d.w.z. buiten de vaccinatiecampagne). Dit is het statistisch model:

Normale frequentie buiten eender welke vaccinatiecampagne OF aantal gevallen verwacht 6 weken na de vaccinatie van 1 miljoen mensen tegen de A/H1N1-griep:

 • Guillain-Barré Syndroom: 2,1 gevallen

 • Neuritis optica: 8,6 gevallen

 • Multiple sclerose: 28,5 gevallen

 • Stuipen: 115 gevallen

 • Miskramen: 16.884 gevallen


Men kan dus met deze aandoeningen geconfronteerd worden zonder dat men gevaccineerd werd. Als in de toekomst het aantal gevallen hoger is dan in bovenstaande tabel, zal men kunnen beweren dat het vaccin tegen de A/H1N1-griep het risico verhoogd heeft. Men kan ook verwachten dat mensen zullen geneigd zijn om sneller dan anders aangifte te doen van een nieuw geval. Uiteindelijk zullen de gezondheidsautoriteiten geconfronteerd worden met talrijke problemen van farmacovigilantie. En daarvan zal de bevolking op de hoogte moeten gebracht worden.

Artikel gepubliceerd door op 30/11/2009

Bronnen: Black S. Lancet 2009; vooruitgeschoven online publicatie op 31 oktober 2009.

Vindt u het artikel interessant?