• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vaccin tegen aids: het onderzoek vordert

Vaccin tegen aids: het onderzoek vordertHet aidsvirus verandert voortdurend van vorm, zodat het zeer moeilijk is een vaccin te ontwikkelen. Amerikaanse onderzoekers zijn er nu in geslaagd een techniek te ontwikkelen om antistoffen te produceren die een groot aantal HIV-stammen kunnen herkennen. Een enorme vooruitgang.

Het grootste probleem bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het aids-virus is de grote diversiteit van de HIV-virusstammen. Het virus verandert voortdurend van 'gezicht' en leidt zo de immuunafweer om de tuin.Amerikaanse onderzoekers hebben nu een eiwit ontdekt dat de verschillende stammen gemeen hebben. Ze hebben dan een techniek ontwikkeld om antistoffen te vormen tegen dat gemeenschappelijke eiwit. De methode werd uitgetest bij ratten, waarbij effectief antistoffen tegen een brede waaier van HIV-stammen werden gevormd.Het onderzoek staat uiteraard nog maar in de kinderschoenen, maar betekent toch een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen aids. Hopelijk zal die ontdekking kunnen dienen als model om een vaccin tegen het virus te ontwikkelen.

Artikel gepubliceerd door op 10/09/2002

Bronnen: Timothy Fouts et al., Crosslinked HIV-1 envelope-CD4 receptor complexes elicit broadly cross-reactive neutralizing antibodies in rhesus macaques, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 10.1073/pnas.182412199, 21 augustus 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden