• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Raadplegingen (887)
 • Commentaren (0)

Vaatregurgitatie uitgelegd op video

Duur: 
2,48 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

Het hart is een zich samentrekkende spier die bloed naar alle lichaamsdelen pompt. In het hart openen en sluiten vier kleppen zich in precieze regelmaat en volgorde. Hierdoor blijft het bloed in de juiste richting stromen. Soms kan een misvormde of beschadigde klep zich niet goed sluiten, en daardoor kan er bloed terugstromen. Dat probleem wordt vaatregurgitatie of vaatinsufficiëntie genoemd.

In een gezond hart regelen twee kleppen de bloedstroom vanuit de bovenste holten –de boezems of atria– naar de onderste holten –de kamers of ventrikels. De andere twee kleppen regelen de bloedstroom vanuit de ventrikels naar de longen en de rest van het lichaam.

Via de mitralisklep wordt zuurstofrijk bloed vanuit de linkerboezem naar het linkerventrikel gestuwd. Het ventrikel pompt het bloed verder via de aortaklep naar het bloedvatenstelsel, dat het hele lichaam bedient. Vanuit de rechterboezem wordt via de tricuspidalisklep zuurstofarm bloed naar het rechterventrikel gestuwd. Van daaruit wordt het bloed via de pulmonaalklep naar de longen doorgepompt, waar het vers zuurstof opneemt.

De twee atrioventriculaire kleppen, de mitralisklep en de tricuspidalisklep, zijn met het ventrikel verbonden via dunne, vezelachtige strengen, de chordae tendineae, die de zg. slippen van de beide kleppen openen en sluiten. De chordae tendineae zitten binnen de ventrikels verankerd aan de spieren van de hartwand. Wanneer de ventrikels zich samentrekken, trekken de chordae tendineae aan de slippen van de mitralis- en tricuspidalisklep, zodat deze zich sluiten.

Als er niet voldoende spanningsdruk op de chordae tendineae staat, sluiten de slippen zich niet goed en kan het bloed terugstromen. In dit voorbeeld zijn de slippen van de mitralisklep verzakt, of kunnen ze zich niet goed sluiten. Hierdoor lekt bloed vanuit het ventrikel terug in de linkerboezem.

De kleppen van de onderste twee holten, de pulmonaalklep en de aortaklep, openen en sluiten zich met behulp van een ander mechanisme. Deze kleppen beschikken niet over chordae tendinae, maar openen en sluiten zich als gevolg van drukverandering, die ontstaat doordat de boezems en ventrikels zich samentrekken. Niettemin kan ziekte of beschadiging de strakke afsluiting van de klepslippen aantasten, waardoor de klep zich niet goed sluit, met bloedlekkage als gevolg.

Doordat er in het hart bloed lekt, stroomt er minder zuurstofrijk bloed door het lichaam, zodat het hart harder moet werken. Wanneer er geen behandeling plaatsvindt, kan vaatregurgitatie leiden tot hart- of hartklepbeschadiging.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de maurader101
Door maurader101 22/12/13 - 17.01
Hallo, Ik ben een jongen van 18 jaar en heb de laatse tijd last van een hartslag die constant rond de 80-90 soms 100 ligt. Is dit niet wat snel? zelf als ik in mijn bed lig blijft mijn hartslag rond ...

Uw interactief gedeelte over Hart- en vaatziekten

Neem deel aan de meest recente discussies