Uw teef heeft geworpen: bereid dit goed voor!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/08/2004 - 00h00
-A +A

Uw teef zien bevallen en haar pups zien grootbrengen, is een fantastische ervaring. Toch moet u ook enige basiskennis verwerven om deze blijde gebeurtenis probleemloos te laten verlopen.

PUB

De cyclus van de teef duurt gemiddeld zeven maanden, ook al bestaan er grote verschillen tussen rassen en individuen onderling (cyclussen van vier tot twaalf maanden). Sommige teven zijn immers drie keer loops per jaar, andere slechts één keer! De eerste loopsheid treedt op tussen vijf maanden en twee jaar (gemiddeld op zeven maanden bij kleine rassen en op twaalf à achttien maanden bij grotere teven). In het begin van die periode verliest de teef gedurende acht à tien dagen bloed, gevolgd door een even lange periode waarbij ze het "gezelschap" van de reu verdraagt en zwanger kan raken.

De dracht

De vroegste methode om te weten of uw teef zwanger is, is het relaxinegehalte bepalen. Relaxine is een hormoon dat geproduceerd wordt door de placenta en dat vanaf de 21ste dag van de dracht in het bloed terechtkomt. Ook de palpatie van de buik en een echografie zijn methoden om een zwangerschap op te sporen. Als het goede nieuws bevestigd wordt, hoeft u nog alleen te wachten op de gelukkige gebeurtenis, die zich voordoet ongeveer twee maanden na de paring. Hebt u echter niets van de paring gemerkt, dan zult u pas merken dat uw teef zwanger is enkele dagen vóór de bevalling, op het ogenblik dat ze met een fel uitgezette buik rondloopt.

De bevalling

Aan het einde van de zwangerschap heeft de teef een opgezette buik en zijn ook de tepels meestal gezwollen. De teef kan gedurende 12 tot 24 uur vóór de bevalling angstig zijn en op zoek gaan naar een nest (u kunt zorgen voor een grote kist met afgedankt linnen erin en met randen die hoog genoeg zijn om de jongen niet te laten ontsnappen). Na deze periode volgt de eigenlijke bevalling. De jongen worden geboren met gemiddeld 20 tot 30 minuten tussentijd, maar die kan ook wel eens verschillende uren bedragen. Dat is normaal als de teef geen weeën heeft. Als ze langer dan één uur "arbeidt" zonder uitdrijving, is dat pathologisch en moet u er een veearts bijhalen! Soms komen de jongen ter wereld mét hun placentavlies, dat de moeder soms opeet, wat overigens niet al te veel kwaad kan. Maar als u het kunt vermijden, doe het dan, want dan bespaart u haar 's anderendaags groenachtige diarree!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/08/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welke voeding heeft uw pup nodig? Geüpdatet op 29/06/2005 - 00h00

De speen- en groeiperiode van een pup is een spilmoment in zijn leven. U moet dan ook zeer goed op zijn voeding letten, zodat het dier zich normaal kan ontwikkelen.

Meer artikels