• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Uw tanden, uw leeftijd en uzelf!

Uw tanden, uw leeftijd en uzelf!Wanneer men ouder wordt, zorgen de tanden soms voor meer problemen, zelfs wanneer ze al vervangen zijn door een kunstgebit. Toch blijven ze uiterst belangrijk, ook wanneer we zeer oud worden. Wat gebeurt er met onze tanden en hoe moeten we er goed voor zorgen?

Een gezond gebit: wat verandert er wanneer we ouder worden?


Wanneer we de leeftijd van 50 jaar bereikt hebben, ontstaan er meer en meer problemen in verband met onze mondgezondheid. Bij vrouwen leidt de menopauze soms tot een extra verzwakking van de weefsels van het tandvlees, bovenop de verzwakking die sowieso al veroorzaakt wordt door het ouder worden. Bovendien vermindert de speekselafscheiding, zowel bij mannen als bij vrouwen, naarmate de jaren vorderen. Welnu, speeksel speelt een zeer belangrijke rol voor de mondgezondheid: het helpt voedselresten verwijderen en tandbederf bestrijden. Op 50-jarige leeftijd, hebben de mond en het gebit wellicht dus meer verzorging nodig dan tijdens de voorgaande jaren.

Tanden en ouder worden: waardoor worden we bedreigd?


Wanneer we ouder worden, is de kans dus groter dat we geconfronteerd worden met meer problemen aan ons gebit. Een zwakke mondgezondheid zorgt echter ook voor een werkelijke daling van de levenskwaliteit: een ongemakkelijk gevoel, pijn, een slechte adem, soms zelfs problemen om voedsel tot zich te nemen... Maar daar blijft het niet bij, aangezien talrijke studies aangetoond hebben dat tandproblemen een rol spelen bij onder meer hartstoornissen en diabetes. Daar komt nog bij dat door de leeftijd en de verzwakking van de weefsels het risico op parodontitis stijgt. Deze tandvleesaandoening ontneemt de tanden hun steun, zodat deze uiteindelijk vaak uitvallen. Voor al deze problemen, bestaat er een oplossing: een verzorgde tandhygiëne en vooral uw vrees voor de tandarts laten varen!

Artikel gepubliceerd door op 10/05/2010

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten