PUBLICITÉ

Uw rimpels wegwerken met injecties

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/05/2012 - 14h40
-A +A

Injecties zijn een handige manier om uw rimpels weg te werken zonder al te veel bijwerkingen en zonder te diep in uw buidel te moeten tasten. Botox(c), collageen en hyaluronzuur zijn de populairste methoden om rimpels tijdelijk maar zeker te doen verdwijnen...

PUB

Opvulinjecties: het principe

Het principe van opvulinjecties is eenvoudig: de rimpels doen verdwijnen door ze te vullen met een bepaald product. Het gaat dan vooral om collageen en hyaluronzuur (soms gebruikt de arts lichaamseigen vet dat hij dan opnieuw inspuit).
Collageen verscheen als eerste product op de markt. Het wordt gebruikt sinds 1975 en wordt bereid met stoffen die afkomstig zijn van runderen. Er zijn altijd twee allergietests nodig alvorens een injectie toe te dienen. Onlangs werden echter nieuwe types niet-allergeen collageen gelanceerd (één uit varkens en één uit de kweek van fibroblasten).
Collageen is van nature resorbeerbaar en wordt na zes à negen maanden geleidelijk minder doeltreffend. Meestal moeten de injecties herhaald worden om opnieuw het begineffect te verkrijgen.
De andere opvulstof, hyaluronzuur, wordt gewonnen uit hanenkammen of chemisch verkregen door gisting van een bacterie. Het is niet allergeen, dus behoeft het geen voorafgaande tests, waardoor dermatologen er vaak de voorkeur aan geven.
Hyaluronzuur is even duurzaam als collageen; vandaar dat er na enkele maanden nieuwe injecties nodig zijn voor wie zijn rimpels de baas wil blijven.
Alle opvulinjecties zijn mogelijk bij de meeste gezichtsrimpels, of het nu gaat om neus-kinrimpels, lip- of wangrimpels. Ze worden toegediend met of zonder plaatselijke verdoving en kunnen de daaropvolgende uren gepaard gaan met tijdelijke rode uitslag en zwellingen, eventueel ook met een lichte blauwe plek (ecchymose) op de injectieplaats.
Er zijn ook andere opvulproducten op de markt die langer werken omdat ze niet of slechts traag resorbeerbaar zijn. Toch raden artsen aan om er zo voorzichtig mogelijk mee om te springen, aangezien ook hun bijwerkingen langer aanhouden.

Hoe werkt Botox(c) precies?

Botox(c) is al enkele jaren in. Het wordt geproduceerd uit een bacterie en blokkeert de samentrekking van de spieren. Botox(c) wordt vooral curatief gebruikt (met name in de neurologie), maar is tegelijk uitgegroeid tot één van de parels aan de kroon van de esthetische geneeskunde. Meer bepaald om zogenaamde uitdrukkingsrimpels te bestrijden, zoals leeuwenrimpels (tussen de wenkbrauwen), kraaienpootjes of voorhoofdsrimpels.
Door een zeer kleine hoeveelheid van deze stof in te spuiten, verlamt de spier die de rimpel veroorzaakt, waardoor die tijdelijk (gedurende vier tot zes maanden) verdwijnt.
Het resultaat is pas zichtbaar enkele dagen na de injectie, en het eerste jaar is om de vier maanden een onderhoudsbehandeling nodig om een duurzame werking te verkrijgen (nadien moet de patiënt nog slechts twee injecties per jaar krijgen).
Botox veroorzaakt slechts weinig bijwerkingen. Er kan lichte rode uitslag of een blauwe plek (ecchymose) ontstaan op de injectieplaats.

Initialement publié par Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste le 03/10/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/05/2012 - 14h40
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ