• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Uw kind schrijft links: dat is zijn keuze!

Uw kind schrijft links: dat is zijn keuze!De kinderen gaan terug naar school... Uw kind lijkt het goed te doen op school; het heeft zich goed aangepast aan zijn nieuwe leerkracht en zijn klas. Het toont u trots de eerste lijnen die het geschreven heeft, maar tot uw grote verbazing stelt u vast dat uw kind links schrijft! Vindt u dat vervelend? Moet u daar tegenin gaan?

Linkshandigen werden lange tijd wat met een scheef oog bekeken. Linkshandig zijn werd geassocieerd met onhandigheid, zoals onder meer blijkt uit de uitdrukking “twee linkerhanden hebben”. In een ver verleden waren de mensen zo bijgelovig dat ze dachten dat de linkerhand de hand des duivels was of van iemand die ongeluk bracht...En omdat het niet normaal was (ongeveer 1 tot 3 op de 10 kinderen zijn linkshandig), probeerden de meesters op school de kinderen dadelijk rechts te leren schrijven. Die kinderen moesten daarvoor een grote inspanning leveren, en uiteindelijk was hun geschrift toch eerder wat gekrabbel, wat ook niet alles is.

Linkshandigen: door iedereen aanvaard

De pedagogen hebben nu gelukkig begrepen dat een dergelijke inspanning geen zin heeft. En de aanbevelingen van de minister voor Nationale Opvoeding raden de leerkrachten aan de keuze van het kind te respecteren. Ook wordt aanbevolen bijzondere maatregelen te nemen om het leerproces van linkshandige kinderen te vereenvoudigen, wetende dat de wereld vooral gemaakt is voor rechtshandigen. Probeer maar eens een schaar te gebruiken met uw linkerhand, u zal het beter begrijpen!

Enkele nuttige tips voor ouders en leerkrachten

De belangrijkste tips zijn:

 • Modellen die linkshandige kinderen moeten natekenen, moeten op het einde van de lijn staan (rechts op de bladzijde). Als het voorbeeld links staat, zal hun hand erop liggen. De leerling mag echter niet van rechts naar links schrijven!
 • Let ook op de lichaamshouding: doordat linkshandigen hun bladen niet goed kunnen oriënteren, zijn ze geneigd hun rug te draaien om te kunnen lezen wat ze aan het schrijven zijn.
 • Geef waar mogelijk geschikt materiaal zoals een schaar voor linkshandigen.

Artikel gepubliceerd door op 15/10/2002

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten