Uw kind heeft overgewicht: welke houding moet u aannemen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/08/2004 - 00h00
-A +A

Ouders hebben het vaak moeilijk om het eetgedrag van hun kinderen in goede banen te leiden, omdat ze te streng of integendeel te laks zijn. Da's ook normaal. Hoe vindt u de gulden middenweg tussen ernstige voedingsbeperkingen, nodeloze schuldgevoelens en overdreven strengheid, kwestie van een redelijke aanpak te vinden die haalbaar is op lange termijn? Ziehier enkele basisregels waaraan u voorrang moet geven.

PUB

Allereerst dit: uw kind drastische voedingsbeperkingen opleggen, is gedoemd tot mislukken. Het werkt traumatiserend en is onmogelijk houdbaar op lange termijn. Het komt erop aan uw kind een evenwichtige voeding bij te brengen en ons natuurlijke vermogen om onze voeding te controleren, te stimuleren. De tekens van verzadiging herkennen bijvoorbeeld.

Maak van het overgewicht van uw kind een uitdaging voor het hele gezin

Het is niet alleen "zijn probleem", maar een uitdaging voor heel het gezin. Uw kind mag dus niet anders eten dan de overige gezinsleden. Het omgekeerde - u geniet van een quiche terwijl hij of zij genoegen moet nemen met een tomaat - leidt alleen maar tot frustraties die het in het geheim zal proberen te compenseren. Integendeel: geef het goede voorbeeld door eveneens caloriearme producten te verorberen. Daarnaast moet u zijn porties controleren en toestaan dat het zich een tweede keer bedient. Een dergelijke "coöperatieve" aanpak is bemoedigend en verhoogt de slaagkansen.

Opgelet voor clichés

Een zin als "Eet je groenten op, anders krijg je geen dessert" zal het nagerecht alleen maar aantrekkelijker maken dan de groenten. Dat is echter niet noodzakelijk zo en is veeleer een kwestie van conditionering. Al bij al kunt u de zin beter anders formuleren: "Eet eerst je groenten op en dan je dessert."

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/08/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kinderen en tieners: hoe voorkomt u dat ze te dik worden? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h36

18 % van de jongeren in België is te dik; 4% is ronduit obees . Onze kinderen hebben almaar meer de neiging om te veel bij te komen . Hoe komt dat? En hoe kunt u voorkomen dat uw kind of tiener te dik wordt ? Misschien wordt het tijd om onze gewoonte...

Vermageren: tips voor het hele gezin Geüpdatet op 28/12/2009 - 00h00

Zelf diëten is al een moeilijke onderneming. Wanneer overtollige kilo's en overmatige voeding ook de kinderen betreffen, wordt het probleem vaak nog ingewikkelder. We bieden u enkele tips die we gehaald hebben uit een boek van een diëtiste-voedingsde...

Meer artikels