• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Uw kind heeft angstproblemen: hoe moet u reageren?

Uw kind heeft angstproblemen: hoe moet u reageren?

Kinderen krijgen vanaf hun geboorte geregeld te maken met angsten: verlatingsangst, angst om te ontgoochelen…

Ouders kunnen hen helpen om daarmee te leren omgaan, door begrip te tonen en hun kind gerust te stellen.

Evenveel angsten als kinderfasen…

Vanaf hun achtste maand moeten baby’s door een eerste angstfase: de typische verlatingsangst wanneer ze voor het eerst de scheiding met hun moeder ervaren. Die verlatingsangst neemt nog toe als ze voor de eerste keer fysiek gescheiden worden van hun ouders (als ze naar de kinderopvang en later naar school gaan, of gewoon als hun ouders een babysit in huis nemen).

Tijdens hun schoolparkoers steken dan weer andere angsten de kop op: faalangst, angst om anderen en zichzelf te ontgoochelen, … Ook wanneer er binnen de beschermende cocon van het gezin een crisis ontstaat – bijvoorbeeld als de ouders uit elkaar gaan – , krijgt het kind af te rekenen met een hele reeks beangstigende vragen en soms ook met schuldgevoelens.

 

Hoe moeten ouders reageren op de angsten van hun kind?

Op al die sleutelmomenten moeten volwassenen hun kind geruststellen en daarbij het nodige geduld opbrengen. Het is immers belangrijk om het kind goed te begeleiden in zijn ontwikkeling en daarbij de eigen angsten niet te projecteren. Zo kan het kind nog meer verlatingsangst krijgen als de moeder zelf met schuldgevoelens kampt telkens als ze haar kind naar de opvang brengt.

Bovendien hebben kinderen nog meer moeite dan volwassenen om hun eigen angsten te begrijpen en onder woorden te brengen. Ze raken plots overmand door angst en kunnen die heel moeilijk alleen de baas. Vandaar dat ouders de angst van het kind bespreekbaar moeten maken en het voorzichtig moeten aansporen om zijn angstgevoelens te uiten. Een tekening maken, kan daarvoor een goede manier zijn bijvoorbeeld.

Het is ook essentieel om de angst van het kind ernstig te nemen en er nooit mee te spotten of het probleem te ontkennen.

 

Bijgewerkt door Antoine Collard, gezondheidsjournalist op 30/05/2012
Origineel artikel geschreven door op 06/12/2011

Bronnen: Stephan Valentin (doctor in de psychologie, gespecialiseerd in kinderen en adolescenten), Les angoisses chez l’enfant (Angstproblemen bij kinderen), uitg. Jouvence, 2011

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten