• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Uw kat en zijn kattenbak: aanleren van zindelijkheid

Uw kat en zijn kattenbak: aanleren van zindelijkheidHet is niet aangenaam om in huis kattenurine aan te treffen, vooral als men de moeite heeft gedaan om een kattenbak te plaatsen! Om dit probleem te voorkomen, volstaat het om uw huiskat een aangepast toilet aan te bieden en hem in voorkomend geval aan te leren hoe hij het moet gebruiken!

Onzindelijkheid: onwetendheid of ziekte?

Gebruikt uw kat tot uw grote wanhoop zijn toilet niet correct en bevuilt hij verschillende plaatsen van het huis? Deze situatie kan al snel onleefbaar worden, vooral als hij op de tapijten, zetels of bedden urineert. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kat dit doet: misschien heeft hij nooit geleerd hoe hij een kattenbak moet gebruiken, vooral als hij te vroeg van de moeder werd gescheiden. Ook een verhuizing kan zijn gewoonten verstoren. Hij kan ook last hebben van een gedragsstoornis, zoals angst. Bovendien kunnen bepaalde ziekten, zoals nierinsufficiëntie, een blaasontsteking, diabetes of incontinentie uw kat ertoe aanzetten om buiten zijn kattenbak te urineren. Ten slotte is het mogelijk dat uw kat zijn neus optrekt voor zijn kattenbak als deze op een ongepaste plaats staat of niet regelmatig wordt gereinigd.

Hoe kunt u deze slechte gewoonten afleren?

Als u uw kat betrapt terwijl hij op een ongepaste plaats urineert, moet u hem onmiddellijk in zijn kattenbak zetten. Voordat ze gaan urineren, krabben katten vaak over de grond: als u dit gedrag buiten de kattenbak ziet, moet u de onzindelijke kat opnieuw naar zijn toilet brengen en hem zo vaak als nodig terugzetten totdat hij er in urineert. U kunt uw vriend ook enkele dagen met zijn kattenbak in een ruimte opsluiten. Bovendien is het nuttig te weten dat katten opnieuw gaan urineren op plaatsen waar de urine van een vorige keer nog waarneembaar is: als uw kat een plaats van het huis heeft bevuild, moet u deze plaats onmiddellijk schoonmaken om latere verleiding te voorkomen. Bij het schoonmaken moet u vermijden om bleekwater te gebruiken: deze geur zet de kat er namelijk toe aan om te urineren! Ten slotte: als uw kat in huis urineert, moet u het voorwerp van het misdrijf met keukenpapier opnemen en dan in zijn kattenbak leggen: de geur van het doordrenkte papier zal de kat uitnodigen om op deze plaats te komen urineren. Enkele druppels bleekwater in de kattenbak kunnen een gelijkaardig effect hebben.

Artikel gepubliceerd door op 02/05/2006

Vindt u het artikel interessant?