• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Uw hart kan wel degelijk een nieuwe vorm krijgen!

Uw hart kan wel degelijk een nieuwe vorm krijgen! Het idee lijkt doodsimpel: een slecht werkend hart verpakken in een net dat druk uitoefent en het hart op die manier verkleint en letterlijk hervormt. En het lukt nog ook! Deze methode verbetert namelijk wel degelijk de prestaties van het hart en de levenskwaliteit van de patiënt.

Het aantal patiënten met hartinsufficiëntie neemt nog voortdurend toe. De medicatie is sterk verbeterd, maar toch krijgen veel patiënten hun toestand niet onder controle. Daardoor dreigen ze terminale insufficiëntie te krijgen, waarbij in veel gevallen een harttransplantatie noodzakelijk is.

Een Amerikaanse firma ontwikkelde een nieuwe methode: een netzakje dat rond het hart wordt geplaatst en het "omklemt" in zijn fijne mazen. Het oefent druk uit op de hartholten, verkleint op die manier het hartvolume en wijzigt de vorm van het hart. Ook al is de precieze werking complex en nog niet volledig opgehelderd, het hart lijkt er duidelijk beter door te presteren.

Het middel werd uitgetest bij 300 patiënten met hartinsufficiëntie in 29 Noord-Amerikaanse centra, en de verwachte effecten bleven niet uit: verkleining van het hartvolume, verbetering van de levenskwaliteit en minder nieuwe zware hartoperaties. Bovendien blijkt de tolerantie bij sommige patiënten na vier jaar nog altijd uitstekend.

De kans is groot dat deze nieuwe techniek, gezien de bemoedigende resultaten, binnenkort een marktvergunning zal krijgen in de Verenigde Staten. Toch moeten heel wat gegevens nog uitgeklaard worden: het profiel van de kandidaten die ervoor in aanmerking komen, duur van de behandeling, lijst van de eventuele bijwerkingen op lange termijn, en uiteraard ook het kostenplaatje.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 14/12/2004

Bronnen: Le Quotidien du médecin, 16 november 2004.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten