• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Uw chinchilla goed kennen, kiezen en verzorgen

Uw chinchilla goed kennen, kiezen en verzorgen De chinchilla is een knaagdier met een prachtige, dikke en zachte vacht die uitnodigt tot strelen. Maar hoe kiest en verzorgt u dit schattige dier?

Goed kiezen

Als u een chinchilla koopt (ideale leeftijd: tussen twee en zes maanden), moet u er rekening mee houden dat hij gedurende 10 à 15 of zelfs 20 jaar uw huisgezel zal blijven. Er bestaan verschillende kleurvarianten: enerzijds de wilde variant, met een vacht die gaat van bleek- tot donkergrijs, anderzijds de witte, zwarte of beige kruisingen of een combinatie van die kleuren. De chinchilla is vooral een nachtdier, maar kan zich wel geleidelijk aanpassen aan het dagleven. Dat, plus zijn eigenzinnige karakter, maken hem echter niet geschikt voor kinderen. Het beste moment om een chinchilla te kopen, is 's avonds, wanneer u hem volop aan het werk kunt zien. Als u slechts één exemplaar koopt, heeft het geslacht geen belang. Wilt u verschillende exemplaren, weet dan dat twee mannetjes niet kunnen opschieten met elkaar, tenzij ze al sinds hun geboorte samenleven. In de regel geldt hetzelfde voor wijfjes. De chinchilla leeft niet samen met andere knaagdieren. Hebt u een koppel, denk er dan aan dat de wijfjes geslachtsrijp zijn rond 4-5 maanden, de mannetjes pas rond 9 maanden. Na een dracht van 110 à 115 dagen brengt het wijfje 1 tot 4 kleintjes ter wereld. Ze beginnen te knabbelen vanaf 10 dagen en worden gespeend rond 6 à 9 weken. Een wijfje kan twee drachten hebben per jaar, maximum drie.

Een planteneter

De chinchilla is een planteneter die veel vezels nodig heeft in zijn voeding. Vandaar dat u hem absoluut hooi moet geven naar hartelust. Zijn hoofdmaaltijd bestaat uit speciale chinchillakorrels, want de bestaande mengelingen voor andere knaagdieren zijn niet voor hem geschikt. Verse groenten en fruit zijn schadelijk, want ze veroorzaken te veel gistingen in het spijsverteringskanaal. Wel mag u hem af en toe 1/2 (hazel)noot geven, een paar rozijnen of een stukje appel of wortel: dat kan geen kwaad. Bovendien mag u hem in principe geen leidingwater geven, alleen fleswater.

Artikel gepubliceerd door op 29/12/2004

Vindt u het artikel interessant?