Uteriene prolaps

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Uitzakken van de baarmoeder via de schede. Bij een zwangerschap wordt de baarmoeder bij een baring sterk uitgerekt, waardoor de samenhang met het omgevende en onderliggende weefsel losser wordt. De te wijde of te slappe schedewand kan dan gemakkelijk uitzakken en bij slappe bekkenbodemspieren geldt dit ook voor de baarmoeder.

De baarmoeder zakt meestal in zijn geheel, in geval van de schede zakt in het algemeen de voorste schedewand eerder en dieper uit en wordt deze als een rozerode zwelling in de schaamspleet zichtbaar. Dicht tegen de voorste schedewand bevindt zich de onderkant van de blaas, terwijl de achterste wand van de schede aan de endeldarm grenst.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Diepe endometriose Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h30

Endometriose wordt gekenmerkt door de abnormale ontwikkeling van slijmvliesweefsel van het endometrium buiten de baarmoeder. Normaal zit dat slijmvlies alleen in de baarmoeder. Onder invloed van de hormonale schommelingen wordt dit slijmvlies dikker...

Inspanningsincontinentie, wat is het? Geüpdatet op 22/03/2011 - 09h48

Inspanningsincontinentie is ongewild urineverlies bij een inspanning zonder dat er enige behoefte is om te plassen. Het urineverlies wordt veroorzaakt door een verhoogde druk in de buikholte tijdens inspanningen als hoesten, tillen of een andere lich...

Urine-incontinentie bij honden Geüpdatet op 12/01/2005 - 00h00

Onvrijwillig urineverlies bij honden is slecht voor hun gezondheid en voor de hygiëne in huis. Een juiste kijk op de oorzaak van deze stoornis maakt een geschikte behandeling mogelijk.

Prolaps of verzakking: er valt iets aan te doen! Gepubliceerd op 14/12/2016 - 11h44

Genitale prolaps of verzakking van de geslachtsorganen komt veel voor bij vrouwen. Het is het uitzakken van een of meerdere organen van het kleine bekken. Dat zijn de blaas, het rectum (de endeldarm), de baarmoeder en de vagina.

Meer artikels