Urticaria

Publié le 23/09/2003 - 00h00
-A +A

Urticaria, ook wel netelroos of galbult genoemd, is een subepitheliaal oedeem waardoor welving van de huid optreedt. De kwaddel of urticapapel is in het centrum wit van kleur als gevolg van vernauwing van de bloedvaten; meer naar buiten toe is de kwaddel rood. Meestal vloeien de kwaddels samen tot grote oedemateuze velden, soms echter tot sterke en uitgebreide verhevenheden (oedeem van Quincke), vooral aan de lippen, rondom de ogen, of tot oedeem van de glottis in de keel. De urticaria is een overgevoeligheidsreactie. Bij acute gevallen is de oorzaak gemakkelijk na te gaan. Het wordt reeds moeilijker als een fysische factor er de oorzaak van is, bijvoorbeeld de koudefactor, zoals bij de koude-urticaria of een lichtovergevoeligheid. In andere gevallen bestaat soms allergie ten opzichte van medicamenten of voedingsmiddelen (onder andere kreeft).BehandelingDe behandeling bestaat uit antihistaminica, bij uitzondering in combinatie met corticosteroïden. Bij angioneurotisch oedeem kan adrenaline, histamine of een corticosteroïd nodig zijn.

Publié le 23/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe gebarsten lippen opmaken? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h07

’s Winters zien onze lippen af van de kou en het vochtige weer. Ze worden broos en soms barsten ze zelfs en komen er kloven . Verdragen ze dan geen make-up meer? Toch wel… We moeten alleen weten hoe het aan te pakken.

Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Meer artikels