Urticaria: verschillende types

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Allergische aandoening met jeukende uitslag die plotseling optreedt in de vorm van galbulten, vrij grote, bleke verhevenheden met een vurig rood centrum. Soms gaat de uitslag gepaard met koorts en de patiënt kan zich onwel voelen.
De acute vormen worden veroorzaakt door allergie voor medicamenten, voedingsmiddelen of inhalatie-allergenen. Bij de chronische vormen wordt vaak geen oorzaak gevonden.

Urticaria multiforme endemica
Een acute, kort durende of chronische, recidiverende, heftig jeukende huidaandoening, gekenmerkt door het optreden van kwaddels ('galbulten'). De aandoening ontstaat door het vrijkomen van histamine en verwante stoffen uit mestcellen.
De multiforme endemische urticaria wordt veroorzaakt door een beet van Phlebotonus sp. (een zandvliegje). De belangrijkste symptomen zijn:
- jeukende kleine galbultjes;
- soms vorming van blaasjes.
Er treedt meestal spontane genezing op na enkele weken. De behandeling bestaat uit antihistaminica, lokaal soms corticosteroïden.

Urticaria papulosa
Vorm van urticaria (netelroos) die voorkomt bij kinderen van alle leeftijden, maar vooral van zes maanden tot drie jaar. Het zijn sterk jeukende rode verhevenheden (papels) met een wit vlekje er omheen en een blaasje op de top met een heldere vloeistof.

De papels kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar men ziet ze het meest op romp en ledematen. De jeuk leidt tot krabben en dit kan weer leiden tot impetigo. De papels gaan in een paar uur weg, maar de vlekjes kunnen langer blijven bestaan.

Deze vorm van urticaria ziet er niet alleen anders uit dan de gewone netelroos, ze heeft ook een andere oorzaak. Meestal is het een overgevoeligheidsreactie op steken van vlooien van een kat, hond of vogel. Het kind hoeft niet eens door de vlooien te worden gebeten; alleen al de aanraking ermee, zelfs als ze dood zijn, is genoeg. Het is het lichaamseiwit van de vlooien waar het kind overgevoelig voor is. Urticaria papulosa komt vooral 's zomers voor als de katten het meest last van vlooien hebben. Bewerk het huisdier met een antivlooienmiddel en bet de huid van het kind met een jeukstillend middel; geef hem zelf de fles in handen zodat hij kan betten als hij er behoefte aan heeft. Als er impetigo bijkomt, moet deze worden behandeld. Soms helpen antihistaminica om de verschijnselen te onderdrukken.

Urticaria solaris
Lichtdermatose; er ontwikkelen zich galbulten binnen enkele minuten na blootstelling aan zonlicht.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vlooien zijn niet bang van de winter! Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

De winter komt er aan en de temperaturen komen hoe langer hoe meer in de buurt van het vriespunt. Maar ook bij koud weer moet men waakzaam blijven voor honden, katten en de larven van vlooien die zich geduldig schuilhouden in huis.

Katten- en hondenvlooien Gepubliceerd op 28/04/2014 - 10h59

Vlooien zijn één van die ongewenste gasten die onze huisdieren en onze huizen teisteren . Waakzaamheid en preventie zijn de sleutelwoorden om die kleine, stekende, bloeddorstige spring-in-'t-velds klein te krijgen.

Honden en katten: uitkijken voor vlooien en teken! Geüpdatet op 08/05/2007 - 00h00

In de lente en bij zachte temperaturen gaan vlooien en teken zich nog sneller voortplanten en is de kans groter dat ze uw hond of kat kiezen om zich te nestelen. Ze tasten niet alleen de vacht van het dier aan, ze kunnen ook bepaalde ziekten overdrag...

Wat is zonne-urticaria precies? Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h13

Urticaria of netelroos is een huidaandoening, een dermatose met de medische term. De ziekte is vaak het gevolg van een allergische reactie. De factoren die urticaria kunnen uitlokken zijn heel divers. De zon is er een van, vandaar ook de naam zonne-u...

Meer artikels