Urine-incontinentie: wat mag ik wel en niet drinken?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/02/2011 - 12h59
-A +A

Ons drankgebruik heeft een invloed op ons urinewegenstelsel. Dat is logisch. Mensen die last hebben van urine-incontinentie moeten dus letten op wat ze in de loop van de dag drinken.

PUB

Mijd cafeïne bij urine-incontinentie

Wie last heeft van urine-incontinentie moet vooral te grote hoeveelheden cafeïnehoudende dranken proberen te mijden. Dat betekent dus koffie, maar ook cola, energieopwekkende drankjes, thee en zelfs chocolade in vaste en vloeibare vorm. Waarom is cafeïne niet goed? Koffie is vochtafdrijvend en vergroot met ander woorden de hoeveelheid geproduceerde urine.

Bovendien zorgt het ook voor een grotere activiteit van de spieren die de blaas helpen ledigen. De tot dusver verschenen studies geven nog geen duidelijk en definitief uitsluitsel over het verband tussen cafeïne en incontinentie; maar een nieuw en nog niet gepubliceerd onderzoek (1) lijkt erop te wijzen dat vrouwen die meer dan drie koppen koffie per dag drinken 70% meer kans lopen om urine-incontinentie te ontwikkelen.

 

Andere te mijden levensmiddelen bij urine-incontinentie

Niet alleen cafeïne zorgt voor problemen bij mensen die kampen met urine-incontinentie. Ook veel andere dranken en voedingsmiddelen kunnen de symptomen verergeren:

  • Alcohol is net als koffie vochtafdrijvend. Bovendien vermindert het vaak de controle van onze hersenen op onze spieren, ook die van onze blaas. Het heeft dus een dubbel effect op incontinentie...

  •  Alle zure waren (tomaten, citrusvruchten enz.), maar ook kruiden kunnen de blaas irriteren en zo de controle over de incontinentie bemoeilijken. Maar dat hangt af van persoon tot persoon.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/01/2011 - 15h12 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/02/2011 - 12h59

(1) Annual Meeting, American Urogynecologic Society, september 2010

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Urine-incontinentie: tips om er beter mee om te gaan Gepubliceerd op 07/06/2011 - 09h03

Terwijl u wacht op een aangepaste behandeling of een echt doeltreffende oplossing, kunt u een aantal tips in de praktijk omzetten om uw levenskwaliteit te verbeteren, de ongemakken van de urine-incontinentie te verzachten en verergering te voorkomen.

Meer artikels