Urine-incontinentie: misschien ligt het wel aan uw medicatie…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/12/2015 - 11h41
-A +A

Sommige geneesmiddelen verhogen het risico op urine-incontinentie. Als u merkt dat u  uw plas moeilijk kunt ophouden als u met een nieuw medicament gestart bent, moet u naar de dokter!

PUB

Welke geneesmiddelen kunnen urine-incontinentie geven?

Er zijn heel wat actieve stoffen die urine-incontinentie kunnen uitlokken of verergeren. De onderlinge mechanismen zijn heel uiteenlopend. Sommige geneesmiddelen, zoals vochtafdrijvende middelen, verhogen het urinevolume. Andere verstoren de werking van de blaas, nog andere maken mensen slaperig of brengen ze in de war, waardoor het lastig wordt om de plasdrang onder controle te houden. Maar er zijn nog andere, complexere mechanismen.

We sommen enkele geneesmiddelen op die urine-incontinentie kunnen stimuleren:

 • Psychotropen (slaapmiddelen, angstwerende middelen, opiaten, enz.)
 • Centraal werkende bloeddrukverlagers, antidepressiva, antipsychotica en geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer.
 • Diuretica of vochtafdrijvende middelen doordat ze het urinevolume vergroten.
 • Geneesmiddelen die perifere neuropathie kunnen veroorzaken (schade aan bepaalde zenuwen waardoor de blaas niet meer naar behoren werkt). Het gaat concreet om bepaalde geneesmiddelen voor kanker, antibiotica, antivirale middelen en parasietendodende geneesmiddelen.
 • Geneesmiddelen die blaasretentie veroorzaken (niet meer kunnen plassen). Paradoxaal genoeg kan een overvolle blaas tot incontinentie leiden. Dit is het geval met de zogenaamde anticholinergica (ze dienen als basisbehandeling voor astma en chronische bronchitis).
 • En andere...

Hoe is urine-incontinentie door de invloed van medicatie te vermijden?

Uit de bovenstaande lijst blijkt duidelijk dat er heel veel en heel uiteenlopende geneesmiddelen zijn die op de ene of andere manier met urine-incontinentie gelinkt zijn. Maar het gaat hier niet om een simpel verband van oorzaak en gevolg. Wel is het eerder zo dat mensen die risicofactoren voor urine-incontinentie vertonen concreet  met het probleem te maken krijgen op het moment dat ze een medicamenteuze behandeling opstarten.

Dit zijn enkele risicofactoren:

 • Leeftijd
 • Zwangerschap
 • Obesitas
 • Urineweginfectie
 • Prostaatproblemen (een prostaatziekte zoals een adenoom, of het ontbreken van de prostaat als gevolg van een kankerbehandeling bijvoorbeeld)
 • Hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder)
 • Een ziekte van het zenuwstelsel (multiple sclerose, ziekte van Parkinson, diabetesneuropathie)
 • Enz.

Belangrijk weetje: in principe is incontinentie door de invloed van medicatie omkeerbaar en stopt het plasprobleem zo gauw de patiënt met de medicatie stopt. Als de patiënt de dosis verandert of het middel helemaal niet meer neemt, zal hij dus in principe de volle controle over zijn blaas terugkrijgen.

Vandaar de raad van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie: krijgt u urine-incontinentie of verergert het probleem bij het opstarten van een  behandeling met een van de bovenvermelde geneesmiddelen, verminder dan de dosis of onderbreek in de mate van het mogelijke de behandeling en controleer dan of de incontinentie verbetert. Praat er in ieder geval over met uw arts!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/12/2015 - 11h41

Folia Pharmaceutica 42, december 2015. http://www.cbip.be/nieuws/index.cfm?welk=745&category=GOW

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Urine-incontinentie: tips om er beter mee om te gaan Gepubliceerd op 07/06/2011 - 09h03

Terwijl u wacht op een aangepaste behandeling of een echt doeltreffende oplossing, kunt u een aantal tips in de praktijk omzetten om uw levenskwaliteit te verbeteren, de ongemakken van de urine-incontinentie te verzachten en verergering te voorkomen.

Urine-incontinentie: hoe behandelen? Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Urine-incontinentie komt veel vaker voor dan men denkt. Het is een probleem dat ook voor heel wat leed kan zorgen. Maar incontinentie kan behandeld worden, onder meer met doeltreffende geneesmiddelen, al geldt dat niet voor alle vormen van incontinen...

Meer artikels