• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Urine-incontinentie: bekkenbodemrevalidatie bij u thuis!

Urine-incontinentie: bekkenbodemrevalidatie bij u thuis!

Bekkenbodemrevalidatie - ook wel bekend als revalidatie van het perineum - gebeurt vaak met een vaginale sonde, een sonde dus die in de vagina moet worden gebracht. Maar er bestaan andere methodes! Wat houdt bekkenbodemrevalidatie in? Waarvoor dient het en welke technieken worden er tegenwoordig gebruikt?

Het perineum: spieren die op termijn verzwakken

Het perineum of de bilnaad is een groep spieren die nauw aansluiten rond de vagina, het rectum en de anus en die samen een soort dam vormen, bekend als de bekkenbodem. Bij vrouwen ondersteunt het perineum de organen die erboven liggen - de baarmoeder, de blaas en het rectum - en biedt het de hele regio zo stevigheid.

Dr. David Elia: “Deze groep spieren ziet af door de jaren en door zwangerschappen, want bij elke bevalling zet het perineum stevig uit. Het hoofdje van de baby meet ongeveer 10-11 cm; de hele spierstructuur moet dus uiteen bewegen om het te laten passeren. Bevallingen zijn dan ook de belangrijkste oorzaak van een verzwakt perineum. De tweede oorzaak heeft met de constitutie te maken: met de jaren worden de spieren zwakker en werken ze almaar minder goed. De derde oorzaak vind je terug bij vrouwelijke topsporters in bepaalde sportdisciplines waarbij grote druk uitgeoefend wordt op de buik, waardoor de bekkenbodem zakt.”

Gevolgen van een verzwakt perineum

Een blaasverzakking is een van de gevolgen van de verzwakking van de bekkenbodem of het perineum.

Inspanningincontinentie is alom bekend en komt heel veel voor: “De blaas is een orgaan dat heel gesofistikeerde reflexmatige mechanismen aanstuurt om de urine op te houden als we hoesten of niezen. Maar als de blaas lager zit dan het gebied waar ze de druk normaal opvangt, reageert ze niet meer bij verhoogde druk en ontsnappen er bij inspanning druppels urine”. Het verschijnsel komt vrij veel voor bij vrouwen boven de vijftig die langs natuurlijke weg bevallen zijn van een of meerdere kinderen.

Waarom gebeurt dat niet al eerder, bijvoorbeeld bij de eerste bevalling? “Omdat de spieren dan nog jong en veerkrachtig zijn; ze kunnen nog herstellen en weer strakker worden“, aldus dr. David Elia. “Pas op latere leeftijd, als de weefsels geleidelijk aan verouderen, herstellen de uitgerekte spieren niet meer”.

Er bestaat nog een ander mechanisme dat leidt tot zogenaamde aandrangincontinentie. De blaas gedraagt zich dan alsof ze gekrompen is. Ze kan niet meer het normale volume urine opslaan en lokt felle plasdrang uit terwijl er amper iets in zit, maar de patiënt kan zelfs die kleine hoeveelheid niet ophouden. Soms komt ook een combinatie van beide mechanismen voor.

Artikel gepubliceerd door op 16/03/2016

Bronnen: In medewerking met Dr David Elia, gynaecoloog, hoofdredacteur van het tijdschrift GENESIS.

Vindt u het artikel interessant?
 

Bekijk ook

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden