Uien en look: goed als preventie tegen kanker!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/12/2006 - 00h00
-A +A

Voeding speelt een belangrijke rol bij kankerpreventie. Dat wordt bevestigd door een Italiaanse studie over de weldadige eigenschappen van uien en look. Wel opgelet voor uw adem!

Preventie via voeding

Italiaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen die veel uien,
look en andere knoflookachtigen (bieslook, sjalot, prei, …) eten, minder risico
lopen op sommige kankers dan personen die er nooit verorberen. Bij hun
onderzoek baseerden wetenschappers van het "Istituto di Ricerche Farmocologiche
Mario Negri" in Milaan zich op gegevens van Italiaanse en Zwitserse
kankerstudies, om de verhouding te analyseren tussen consumptie van
uien enlook enerzijds, en de ontwikkeling van kanker op
verschillende plaatsen van het lichaam anderzijds. Ze kwamen tot de bevinding dat een
matige consumptie van uien het risico op colorectale kanker, larynx- en
eierstokkanker lijkt te verminderen. En hoe hoger de consumptie, hoe groter het
beschermende effect. De personen die het meest uien aten, liepen ook minder
risico op mondkanker en slokdarmkanker. Een matig lookverbruik
verminderde tegelijk het risico op colorectale kanker en borstkanker. Ook hier
steeg het antikankereffect recht evenredig met de mate van lookconsumptie. De
grootste looketers liepen minder risico voor alle kankers, behalve dan
voor borstkanker en prostaatkanker, want die hangen meer samen met
hormonale problemen.

Een gezondere levensstijl

Look- en uibollen bevatten zwavelhoudende bestanddelen (die hen ook
hun typische geur en smaak bezorgen) die de zogenaamde precancereuze
celveranderingen blokkeren en op die manier een beschermingsmechanisme
ontwikkelen tegen kanker. Toch is er momenteel nog te weinig over geweten om
die inzichten te vertalen in specifieke aanbevelingen voor look- of
uiconsumptie. Wel bevestigen ze het advies om het hele jaar door 400 à 800
gram groenten en fruit per dag te eten, en vormen ze een aansporing voor een
gezondere levensstijl. Denk er dus aan om uw gerechten op smaak te brengen met
enkele teentjes look of een paar schijfjes ui.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/12/2006 - 00h00 Galeone, C. American Journal of Clinical Nutrition, November 2006; vol 84: pp 1027-1032.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Uien: een geneeskrachtige groente Geüpdatet op 23/05/2016 - 09h16

Uien worden beschouwd als farmafood , dat zijn voedingsmiddelen die de eigenschappen van een geneesmiddel hebben. We gebruiken uien het vaakst om een gerecht smaak te geven. Door ze als volwaardige groente te bereiden, kunnen de geneeskrachtige eigen...

Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D! Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

Voeding: een doeltreffend wapen tegen kanker Geüpdatet op 05/07/2005 - 00h00

Kanker is de tweede doodsoorzaak na hart- en vaatziekten. Er bestaan uiteraard risicofactoren zoals roken, alcohol en luchtvervuiling. Toch zou naar schatting 30 % van alle kankers rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met onze eetgewoonten.

Meer artikels