Uien: een geneeskrachtige groente

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 23/05/2016 - 09h16
-A +A

Uien worden beschouwd als farmafood, dat zijn voedingsmiddelen die de eigenschappen van een geneesmiddel hebben. We gebruiken uien het vaakst om een gerecht smaak te geven. Door ze als volwaardige groente te bereiden, kunnen de geneeskrachtige eigenschappen volop hun werk doen.

PUB

Iets meer over uien

Uien zijn over de hele wereld zonder meer de meest gebruikte basisspecerij bij het koken.

Uien zijn bolgewassen en behoren tot de grote botanische groep van lelieachtigen. In die groep zitten naast bloemen (tulpen, hyacinten, meiklokjes enz.) ook groenten zoals uien, look, sjalotten, prei, asperges en bieslook. Er bestaan heel veel variëteiten van uien, maar de bol - het deel onder de grond dus - bestaat altijd uit witte of roze, heel vlezige en sappige bladeren (de rok). Tussen die lagen zit een dun velletje dat - al naargelang van de variëteit - wit, geel of rood is en afhankelijk van de staat van de ui meer of minder dun en droog is: vers, halfdroog of droog, want uien bewaren heel lang. 

Uien zijn echte smaakbommen. Daarom worden ze in de keuken bijna permanent als specerij (aromaat) gebruikt.

Maar uien zitten ook boordevol stoffen die ons beschermen. Daarom kunnen ze gelijkgesteld worden met geneesmiddelen, als we er ten minste genoeg van eten. Vandaar dat het belangrijk is dat we ze in de keuken als een volwaardige groente gebruiken.

Uien en uw hart

  • Uien beschermen uw hart en uw hele hartstelsel.

Ze voorkomen om te beginnen dat uw bloedplaatjes gaan klonteren.

Ter herinnering: als bloedplaatjes gaan samenklonteren, kan er zich in een ader een prop vormen en dat kan dan leiden tot een hartinfarct. Dat is een groot gezondheidsrisico.

  • Uien verminderen ook de hoeveelheid slechte cholesterol en triglyceriden in uw bloed, stoffen die normaal aan uw aderwanden kleven.

Er zitten in uien heel veel stoffen die samen dat beschermende effect realiseren: antioxidanten (anthocyanine, flavonolen en quercitine) en zwavelbestanddelen. Die zwavelbestanddelen zijn trouwens de stoffen waardoor uw ogen gaan tranen als u uien schilt.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 23/05/2016 - 09h16

- Galeone C, Pelucchi C, et al. Onion and garlic use and human cancer. Am J Clin Nutr 2006 November;84(5):1027-32.

- Griffiths G, Trueman L, et al. Onions--a global benefit to health. Phytother Res 2002 November;16(7):603-15.

- Hubbard GP, Wolffram S, et al. Ingestion of onion soup high in quercetin inhibits platelet aggregation and essential components of the collagen-stimulated platelet activation pathway in man: a pilot study. Br J Nutr 2006 September;96(3):482-8.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rauwe melk: goed of gevaarlijk? Gepubliceerd op 05/11/2013 - 09h46

Rauwe melk - dat wil zeggen niet gepasteuriseerde en niet verhitte melk - is natuurlijke melk, melk dus zoals ze uit de uier van de koe komt (of de geit of een ander vrouwelijk zoogdier). Duizenden jaren lang hebben de mensen melk zo rauw gedronken....

Halloween: gevaar uit onverwachte hoek! Geüpdatet op 10/10/2006 - 00h00

Halloween , het feest dat kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten, is nu ook in Europa stilaan een traditie. Maar in Groot-Brittannië bleek het feest de laatste jaren niet helemaal ongevaarlijk te zijn voor de gezondheid. Het gaat meer bepaald om pr...

Meer artikels