PUBLICITÉ

U neemt het vliegtuig: wat doen om fit aan te komen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2017 - 16h41
-A +A

Reizen met het vliegtuig is een snelle manier om lange afstanden te overbruggen.

Het is ook zowat de enige oplossing als u verre landen wilt bezoeken. Maar deze manier van reizen is heel belastend voor het lichaam.

Wat moet u doen om fit aan te komen?

PUB

Reizen met het vliegtuig: bescherm u tegen drukschommelingen

Als we vliegen, bevinden we ons hoger in de dampkring. Daardoor zakt de druk waaraan we onderhevig zijn.

Dat wordt gedeeltelijk gecorrigeerd door de kunstmatige drukregeling binnen in het vliegtuig, maar die compensatie gebeurt niet voor de volle 100%. De druk daalt dus toch nog als we stijgen, waardoor de lucht in ons lichaam in volume toeneemt.

Als de toename van dat volume in het gesloten luchtzakjes gebeurt, vervormen de omringende weefsels en dat veroorzaakt pijn.

Als het vliegtuig weer daalt, vervormen de weefsels in de andere richting en ook dat is pijnlijk. De meeste mensen hebben last van hun oren door die drukschommelingen, maar ook de sinussen kunnen danig afzien.

Wat moet u doen?
Zo gauw het vliegtuig opstijgt, moet u de druk in uw oren weer in evenwicht proberen te krijgen. Dat kan door slikbewegingen te maken of door met dichtgeknepen neus krachtig door uw neus uit te ademen. Ook op een kauwgom of een zacht snoepje knabbelen, kan verlichting bieden.

 

Zorg voor een goede bloedcirculatie in het vliegtuig

Lange trajecten met het vliegtuig vergemakkelijken ook de vorming van klonters in de aders omdat we vaak urenlang moeten stilzitten.

De veneuze terugstroom van het bloed van de voeten naar het hart en de longen wordt daardoor bemoeilijkt. Het gevaar voor klontervorming en flebitis stijgt daardoor. Niet alle gevallen van flebitis zijn ernstig, maar u kunt het toch maar beter mijden.

Hoe kunt u zich beschermen?

  • Sta in de mate van het mogelijke regelmatig op tijdens de vlucht om uw benen te strekken, ook al is het maar om van uw stoel naar het toilet te gaan.
  • Doe af en toe oefeningen terwijl u zit. Strek eerst uw benen en voeten en beweeg dan uw tenen in de richting van uw scheenbeen.
  • Draag geen te strakke kleren of kleren met een strakke riem.
  • Drink voldoende voor u opstijgt en mijd alcohol.
  • Vraag uw arts om raad als u risico op flebitis loopt (veneuze insufficiëntie, overgewicht, voorgeschiedenis van flebitis, roken, pacemaker, enz.). Misschien kunnen drukkousen helpen.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/06/2012 - 14h39 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/05/2017 - 16h41
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ