• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

U bent gestresseerd? Lachen maar!

U bent gestresseerd? Lachen maar!Lachen is een perfect tegengif voor stress: het wordt niet in de apotheek verkocht, er bestaat geen kans op overdosering, geen contra-indicaties, geen bijwerkingen. Een ideaal geneesmiddel dus.

Raymond Devos verklaarde: “Lachen is energie en als de energie vrijkomt, gaan de jukbeenspieren trillen.”Het is reeds lang bekend dat lachen gezond is. Maar onderzoekers en artsen nemen lachen nu zeer au sérieux: onderzoekers zetten wetenschappelijke studies op om de doeltreffendheid van lachen te bewijzen en artsen schrijven het voor aan hun patiënten...

In het begin was het lachten...

“Lachen is gezond” is een volksgezegde dat al zeer oud is, een waarheid als een koe.De prehistorische mens lachte reeds. Lachen diende om te signaleren dat er geen gevaar was en om vijanden te ontwapenen. Later hebben de artsen de weldaden van het lachen herontdekt: met lachgas verlichtten ze de pijn van sommige patiënten!

Lachen is een primaire, positieve emotie

Lachen is in feite een emotionele toestand die ontstaat in het oudste gedeelte van de hersenen. Maar met de ontwikkeling van de hogere cortex die de emoties onder controle van de reden en het intellect plaatst, werd die positieve emotie aan banden gelegd. Lachen gebeurt enkel nog in bepaalde omstandigheden, als men in alle vrolijkheid kan communiceren zoals bij bepaalde feesten of heuglijke gebeurtenissen.

Artikel gepubliceerd door op 03/12/2002

Bronnen: Les bienfaits de l'humour sur notre santé et notre quotidien. Bernard Raquin, Ed. Dangles, coll. Grand Angle

Vindt u het artikel interessant?