• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Type 2 diabetes: het incretine-effect

Type 2 diabetes: het incretine-effect Incretines zijn hormonen die recent ontdekt werden en die in staat zijn om de glycemie te doen dalen, zonder dat er een risico is op hypogclyemie. Met andere woorden, ze werken alleen wanneer de glycemie te hoog is. Deze 'première' is belangrijk voor de behandeling van type 2 diabetes.

Incretine en glycemie

Incretine is een hormoon dat afgescheiden wordt door het spijsverteringsstelsel tijdens het nemen van een maaltijd. Het stimuleert de secretie van insuline via de bètacellen van de pancreas. Dit fenomeen ligt aan de basis van de glycemie regulatie. Men heeft vastgesteld dat bij personen met type 2 diabetes, het incretine effect kleiner is. Dat leidt tot een minder hoge glycemiepiek die vertraagt na het nemen van een maaltijd en een abnormale stijging van de glycemie.

De glycemie doen dalen zonder het risico op een hypoglycemie: het kan!

Via onderzoek kon men achterhalen wat precies de twee belangrijkste substanties zijn die verantwoordelijk zijn voor het incretine effect. In wetenschapsjargon heeft men het over GIP en GLP1. Deze twee substanties stimuleren de productie van insuline, maar wel alleen wanneer het glucosegehalte in het bloed verhoogd is. Met andere woorden, ze doen de glycemie alleen dalen wanneer die hoog is, waardoor het risico op hypoglycemie vermeden wordt. Dit mechanisme nabootsen bij mensen met diabetes, is hoogst interessant en risicoloos.

Om nieuwe geneesmiddelen op punt te stellen werden twee therapeutische wegen bewandeld. Analogen van GLP1 en inhibitoren van het enzym dat GIP en GLP1 afbreekt.
Het onderzoek gaat de goede weg op. In de eerste categorie hebben de laboratoria Lilly exenatide (Amylin) dat subcutaan ingespoten wordt. In de tweede categorie vermelden we vildagliptine (Galvus) van Novartis en sitagliptine (Janulia) van MSD, die beiden het grote voordeel bieden dat ze oraal kunnen worden toegediend. Het laatst vermelde product kreeg in augustus overigens toestemming voor het op de markt te brengen in Mexico.
Klinische tests bevestigen de doeltreffendheid van de molecules en hypoglycemie incidenten waren heel zeldzaam. Bovendien hebben incretines een gunstig effect op het lichaamsgewicht.

Er zal snel nog meer onderzoek volgen. Als de excellente resultaten bevestigd worden, zullen deze nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van type 2 diabetes binnen afzienbare tijd op de markt zijn.

Artikel gepubliceerd door op 24/10/2006

Bronnen: Le Quotidien du médecin, oktober 2006.

Vindt u het artikel interessant?