Type 2-diabetes: een betere beheersing

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/05/2006 - 00h00
-A +A

Een grootschalige internationale enquête bevestigt dat, ook al bestaan er doeltreffende behandelingen tegen diabetes, veel patiënten geen optimale beheersing bereiken.

PUB

"Optimizing Control in Diabetes" (OPTIMIZE) is een internationale enquête die uitgevoerd werd bij ongeveer 1.500 personen in zeven landen (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Mexico en Brazilië). De enquête wees uit dat veel diabeten niet het beheersingsniveau halen dat wordt aanbevolen door organisaties als de International Diabetes Federation (IDF). Bovendien toont ze aan dat patiënten met type 2-diabetes niet snel geneigd zijn om een behandeling op basis van insuline op te starten of op te voeren om hun bloedsuikerspiegel te beheersen. Die terughoudendheid zou te wijten zijn aan de toedieningswijze en vooral aan de injecties.

De vierde doodsoorzaak op wereldvlak

55 % van alle personen die insuline nemen, dé behandeling bij uitstek om de bloedsuikerspiegel te beheersen, bereiken hun richtbloedsuikerspiegel niet. En 69 % van de patiënten die orale geneesmiddelen nemen, komen niet tot een optimale beheersing. Verontrustende cijfers als we weten dat een slecht gecontroleerde bloedsuikerspiegel het complicatierisico verhoogt. Diabetes is immers de meest voorkomende oorzaak van blindheid, amputaties, nierinsufficiëntie, hartaanvallen en neurologische schade, en de vierde doodsoorzaak op wereldvlak. Het leeuwendeel van de medische kosten bij diabetes gaat dan ook naar de behandeling van die complicaties.

Een andere toedieningswijze van insuline

Type 2-diabetes is een evolutieve aandoening doordat het lichaam geen insuline meer aanmaakt of te weinig. De meeste diabeten hebben uiteindelijk insuline nodig om hun bloedsuikerspiegel te beheersen. Uit de OPTIMIZE-enquête blijkt dat van alle personen die behandeld worden met de gebruikelijke pillen en/of met een dieet en lichaamsbeweging, bijna de helft geen insuline wil nemen, ook niet als een arts hun die behandeling aanraadt. 13 % verklaart er schrik voor te hebben. We vinden die reacties terug in alle landen die deelnamen aan de enquête, los van de beschikbaarheid van spuiten en pennen. De meeste diabetespatiënten zouden graag zien dat er een andere toedieningswijze ontwikkeld wordt voor insuline dan injecties. Dat is de mening van 79 % van de personen die al insuline nemen (85 % van diegenen die zichzelf inspuiten met insuline en meer dan 75 % van de personen die een insulinepen gebruiken), en van 80 % van de patiënten die een orale behandeling volgen. Diabetes komt nu al frequenter voor dan ooit. En het wordt er niet beter op, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zal het aantal diabetespatiënten de komende 25 jaar meer dan verdubbelen, tot 366 miljoen!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/05/2006 - 00h00 "Les personnes atteintes d'un diabète de type 2 mettent peut-être leur santé en péril malgré la disponibilité de traitements efficaces" ("Patiënten met type 2-diabetes brengen misschien hun gezondheid in gevaar, ook al bestaan er doeltreffende geneesmiddelen"), OPTIMIZE-enquête, Pfizer, april 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Type 2 diabetes: inhaleerbare insuline is doeltreffend Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Het evenwicht van de glycemie is essentieel in de behandeling van type 2 diabetes die niet insulineafhankelijk is. Als orale antidiabetica niet volstaan, kan het noodzakelijk zijn om een beroep te doen op subcutane injecties van insuline. Deze toedie...

Diabetes en insulinepomp: hoe en wat Gepubliceerd op 23/11/2012 - 11h08

Een insulinepomp dient continu insuline toe onder de huid en bootst op die manier de werking van de pancreas na. Met het apparaat kan ook tijdelijk extra insuline worden toegediend al naar gelang van de behoefte van de patiënt (maaltijd, lichamelijke...

Meer artikels