• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Type 1-diabetes en vroegtijdige menopauze

Type 1-diabetes en vroegtijdige menopauzeKomen vrouwen met type 1-diabetes op dezelfde leeftijd in de menopauze als vrouwen in de algemene populatie? Een belangrijke vraag, gezien de gevolgen van diabetes en van de menopauze…

Een aantal Finse vrouwen bij wie tussen 1965 en 1979, d.w.z. vóór hun zeventiende, type 1-diabetes werd vastgesteld, werden gevolgd tijdens de menopauze. In 2002 waren heel wat van hen spontaan in hun menopauze gekomen. De auteurs peilden via een gedetailleerde vragenlijst naar hun gynaecologische en verloskundige antecedenten, diabetesproblemen, levensstijl en andere aandoeningen, en gingen de gemiddelde menopauzeleeftijd na. Die bedroeg 46,5 jaar, tegen gemiddeld 51 jaar in Finland. De vrouwen in de premenopauze waren meestal tussen 40 en 44 jaar.

Conclusie: vrouwen met type 1-diabetes komen iets vroeger in de menopauze. De menopauze is een belangrijke periode omdat ze gevolgen heeft voor de gezondheidstoestand. Het staat trouwens vast dat vroegtijdige menopauze een belangrijke cardiovasculaire risicofactor is die de mortaliteit doet stijgen. Diabetes is trouwens zelf een cardiovasculaire risicofactor. Vrouwen met diabetes vormen dan ook een bijzondere risicogroep, omdat ze ook nog eens vroegtijdig hun menopauze krijgen. Preventiemaatregelen en een aangepaste behandeling zijn dus belangrijk voor hen. Europa telt ongeveer 1,2 miljoen vrouwen met type 1-diabetes die behandeld worden met insuline.

Artikel gepubliceerd door op 11/10/2005

Bronnen: European Association for Study of Diabetes, Athene, 14 september 2005.

Vindt u het artikel interessant?