Tyfus: een dodelijke ziekte voor uw kitten!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 29/11/2005 - 00h00
-A +A

Katten vaccineren is verre van nutteloos en erg belangrijk om het risico van virale kattenziekten te beperken. Een van die ziekten is panleukopenie, een besmettelijke ziekte die voor onze kittens vaak dodelijk is.

PUB

Darmen en beenmerg: de voornaamste mikpunten van het parvovirus

Kattenpanleukopenie, beter gekend onder de naam "kattentyfus", is een ziekte die door een parvovirus wordt veroorzaakt. Dit virus vermenigvuldigt zich bij voorkeur in cellen die zich snel vermenigvuldigen en dus vooral in de darmen en het beenmerg. Daarom veroorzaakt het parvovirus darmsymptomen (ernstige en soms bloederige diarree) en een verlaagde productie van witte bloedcellen door het benmerg. Het virus, dat in de uitwerpselen en de keel van geïnfecteerde katten aanwezig is, is erg omgevingsresistent en wordt langs orale of nasale weg overgedragen. Een drachtige kattin kan het virus via de placenta ook overbrengen naar de foetus die ze draagt. In dat geval sterven de foetussen of worden de katjes geboren met letsels aan de kleine hersenen. Ze hebben helemaal geen evenwicht en zijn niet in staat zich op een normale manier voort te bewegen.

Ernstige symptomen bij kittens

Dankzij de systematische vaccinatie van katten is de ziekte zeldzaam geworden. Jammer genoeg zijn bepaalde niet-gevaccineerde katten - vooral katten die gezamenlijk worden opgevangen of zwerfkatten - nog steeds door het virus getroffen en kunnen zij het in de omgeving verspreiden, waar het meer dan een jaar kan overleven. Bovendien zijn volwassen katten vaak immuun tegen de ziekte en ondervinden ze geen ernstige symptomen. Maar nadat ze genezen zijn, blijft het virus nog maandenlang in de uitwerpselen aanwezig, zodat ze een belangrijke bron van besmetting vormen. Een kitten wordt echter ernstig ziek, wat in 50 tot 90% van de gevallen tot de dood leidt. De kitten verliest gewicht, heeft hevige diarree, braakt en heeft buikpijn en droogt snel uit. Hij kan 1 tot 3 dagen na de eerste symptomen overlijden. De diagnose is gebaseerd op een bloedafname die een abnormaal laag aantal witte bloedlichaampjes vertoont en een opsporing van het virus in de uitwerpselen.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 29/11/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
FIV: aids bij katten Geüpdatet op 02/07/2013 - 09h40

Net zoals aids bij de mens, bestaat er ook een immunodeficiëntievirus bij katten: FIV (feliene immunodeficiëntie). Hoewel FIV tot dezelfde familie behoort als HIV, is er momenteel geen enkel gegeven dat erop wijst dat het virus kan worden overgedrage...

Meer artikels