De tweede maand van de zwangerschap

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/06/2015 - 15h32
-A +A

In de tweede maand van de zwangerschap wordt de eerste echografie genomen. De eerste aanblik van het kindje is altijd een heel emotioneel moment en ook de stap van droom naar werkelijkheid.

Wat zijn de grote stappen in de tweede maand van de zwangerschap? Verandering van het lichaam, de eerste kwaaltjes van de zwangerschap, datum van de bevalling, keuze van de gynaecoloog en verloskundige enz.

 

PUB

Eerste echografie in de zwangerschap

Ook met de uitleg van de echoscopist is het eerste beeld van de foetus niet altijd makkelijk te ontcijferen. Maar dat geeft niet, de emotie is er en dat betekent de overgang van droom naar werkelijkheid.

Vooral de beweeglijkheid van de foetus en het kloppen van het hartje maken het meeste indruk op de ouders. Toch wordt de echografie van de tweede maand van de zwangerschap niet door alle vrouwen en bij alle zwangerschappen als een gelukkig moment ervaren.

De echografie - ze wordt genomen rond de twaalfde week - moet eventuele afwijkingen van de foetus opsporen en - als er niets aan de hand is en het kindje zich normaal ontwikkelt - de ouders geruststellen. De echo kan ook het precieze aantal foetussen en de plaats van de placenta bepalen en de ontwikkeling van de foetus controleren (de lengte van de vrucht wordt gemeten, van de schedel tot het stuitje, en in een groeicurve gezet).

Ook de precieze duur van de zwangerschap en dus ook de datum van de bevalling kunnen met deze eerste echo worden bepaald. In sommige gevallen (problemen met de foetus, hypertensie bij de moeder) wordt een Doppleronderzoek voorgeschreven. Dat onderzoek meet de bloedstroom in de bloedvaten (analyse van de snelheid van het bloed in de slagaders van de baarmoeder en de bloedvaten van de navelstreng), de diameter van de navelstreng, van de baarmoederslagader of de hersenslagader van de foetus.

Keuze van de gynaecoloog-verloskundige

Uw gynaecoloog of huisarts kan u perfect volgen tijdens de duur van uw zwangerschap. Toch is het raadzaam om u ook te laten volgen door de persoon die de verlossing zal doen. Dat kan uw gynaecoloog zijn, een andere verloskundige of een vroedvrouw. Zo is die beter op de hoogte van het verloop van uw zwangerschap als u moet bevallen. U kunt er elk trimester langsgaan of enkel vanaf het laatste trimester. Alles kan.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 27/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/06/2015 - 15h32
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zwanger? Geen reden om niet te sporten! Gepubliceerd op 25/10/2012 - 14h36

Een zwangerschap is geen reden om alle sportieve activiteiten te staken. Integendeel. Hoe meer u beweegt, hoe beter uw gezondheid. Een gebrek aan lichaamsbeweging is niet goed voor de gezondheid en dat is tijdens het hele leven zo, zwangerschappen in...

Meer artikels