Twee keer meer ziekte van Alzheimer bij rokers

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/06/2004 - 00h00
-A +A

Is de lijst nadelen van roken dan eindeloos lang? Deze keer hekelt een studie de effecten van roken op het risico van het ontwikkelen van Alzheimer, een neurodegeneratieve ziekte die des te zorgwekkender is omdat ze zich met een epidemische snelheid verspreidt, met name wegens de vergrijzing van de bevolking.

PUB

Het doel van deze studie was het bestuderen van de effecten van roken op het optreden van een seniele degeneratie. Daarvoor werden 2.820 mannen en vrouwen van meer dan 60 jaar gedurende twee jaar gevolgd. Tijdens deze periode werd het aantal nieuwe gevallen van de ziekte van Alzheimer en andere types van dementie geregistreerd en vervolgens in verband gebracht met het feit of de patiënt al of niet rookte.

De Chinese onderzoekers hebben zo aangetoond dat de consumptie van tabak het risico van ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer gemiddeld met 2,7 vermenigvuldigt in vergelijking met een niet-roker. Ze stellen eveneens vast dat dit risico van dementie in verhouding tot de intensiviteit van het roken toeneemt. Op die manier hebben de meest verstokte rokers drie keer meer kans een seniele degeneratie te ontwikkelen. De auteurs zeggen duidelijk dat dit effect van roken niet wordt beïnvloed door geslacht, leeftijd, bloeddruk, alcoholconsumptie en opleiding.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/06/2004 - 00h00 D. Juan et al., European Journal of Neurology, blz. 277-282, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Te veel kilo's veroorzaken Alzheimer... Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Een manier om de ziekte van Alzheimer te voorkomen, zou een bestrijding van overgewicht kunnen zijn. Volgens een grootschalige studie zouden overgewicht en obesitas op middelbare leeftijd het latere risico van dementie met respectievelijk 35% en 74%...

De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Roken: minder IQ en risico's op Alzheimer... Geüpdatet op 11/03/2008 - 00h00

Al jaren kent iedereen de nadelige gevolgen van tabak voor het ademhalingsstelsel van rokers en hun omgeving. Maar wist u ook dat sigaretten even slecht zijn voor de hersenen ? Gelukkig zijn oplossingen aangeboden om ermee te stoppen.

Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Meer artikels