Twee keer meer gevallen van lupus bij hormonale substitutietherapie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/10/2014 - 17h10
-A +A

Onderzoekers uit Colombia stellen dat de hormonale substitutietherapie in de menopauze het risico op lupus doet toenemen.

PUB

Twee keer meer gevallen van lupus bij hormonale substitutietherapie in de menopauze

Het risico werd beschreven door Colombiaanse onderzoekers. Die kwamen tot het besluit dat de hormonale substitutietherapie voor vrouwen in de menopauze (HST) de kans op het ontwikkelen van lupus verdubbelt. Maar er is helemaal geen reden tot paniek. Lupus komt heel weinig voor. Zelfs bij een verdubbeling is het risico nog laag.

 

Lupus en HST: wat moet u in de praktijk onthouden?

De HST is een heel efficiënte therapie voor vrouwen die het in deze periode van hun leven lastig hebben.
De behandeling wordt niet systematisch voorgesteld, maar alleen aan vrouwen die heel veel last hebben van de menopauzesymptomen. Veiligheidshalve wordt de minimale efficiënte dosis voorgeschreven en wordt de periode zo kort mogelijk gehouden.

Bij het voorschrijven van een HST moeten dus naast de gebruikelijke criteria ook de bekende risicofactoren voor lupus worden bekeken.

U vindt op e-gezondheid ook meer informatie over lupus: Wat is lupus?

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/10/2014 - 17h10

Adriana Rojas-Villarraga et coll., Plos One 9 (8) : e104303, 2013, http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0104303&representation=PDF.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is lupus? Gepubliceerd op 11/05/2016 - 12h01

Lupus is een auto-immuunziekte . Dat betekent dat het afweersysteem tegen de normale gang van zaken in de eigen cellen aanvalt en die vernietigt. Heel wat organen kunnen zo worden aangetast. Dat maakt dat de symptomen van lupus heel uiteenlopend zijn...

Lupus: zwangerschap is mogelijk Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

Lupus erythematosus disseminatus (LED) is een ernstig gezondheidsprobleem voor diegenen die eraan lijden. De ziekte tast meerdere organen aan. Vrouwen, die het meest door lupus worden aangetast, mogen zwanger worden, weliswaar onder bepaalde voorwaar...

Toch de pil bij lupus Geüpdatet op 16/01/2006 - 00h00

Sommige studies hebben een verband gesuggereerd tussen lupus en geslachtshormonen. Vandaar dat artsen geen contraceptiepil voorschrijven aan vrouwen met stabiele lupus erythematosus disseminatus (LED). Uit nieuwe studies blijkt echter dat oestrogenen...

Meer artikels