Twee derde van de kankers te wijten aan brute pech…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 06/01/2015 - 12h24
-A +A

Na het onderzoek naar de erfelijke oorzaken van kanker en naar de omgevingsfactoren (leefgewoonten, vervuiling, enz.) buigen de wetenschappers zich nu over het toevalsaspect.

Hun besluit: twee derde van de kankers is het gevolg van brute pech.

PUB

Rol van het toeval bij kanker

Het gaat om een Amerikaanse studie die zonet verschenen is. Ze is gebaseerd op een wiskundig model waarin de verschillende mogelijke oorzaken van een kankertype zijn opgenomen, waaronder erfelijke factoren, de elementen in de omgeving, maar ook willekeurige mutaties die leiden tot een abnormale celdeling waaruit zich dan een tumor ontwikkelt.

De onderzoekers besluiten dat twee derde van de kankers te wijten zijn aan zulke willekeurige mutaties; het andere derde wordt veroorzaakt door erfelijke en omgevingsfactoren.

Wat moeten we in de praktijk onthouden?

Roken of alcoholmisbruik versterkt de kans om kanker te krijgen door een willekeurige mutatie. Maar omgekeerd kunnen sommige mensen die erfelijk ‘voorbestemd’ zijn (met antecedenten in de familie) door toeval aan kanker ontsnappen…

Nog dit: de meest voorkomende kankers - borstkanker, prostaatkanker en huidkanker - zijn niet in de studie opgenomen. Preventie blijft dus cruciaal!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 06/01/2015 - 12h24

Science, 2 janvier 2015, http://news.sciencemag.org/biology/2015/01/simple-math-explains-why-you-may-or-may-not-get-cancer?rss=1.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Genetische screening op het risico van borstkanker Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Het is nu mogelijk vrouwen die een hoog risico lopen om borstkanker te krijgen, genetisch te screenen. Tot wie richt de screening zich en hoe wordt daarbij te werk gegaan? We stellen de vraag aan Dr. Marc Espié, oncoloog (of kankerspecialist), docent...

Meer artikels