• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tv-kijktijd en overgewicht: doeltreffende chantage?

Tv-kijktijd en overgewicht: doeltreffende chantage? Het klinkt misschien lachwekkend, maar volgens Canadese onderzoekers kun je televisie gebruiken als... beloning om lichaamsbeweging te stimuleren bij kinderen met overgewicht.

De impact van televisie

De impact van televisie en andere schermen op kinderen met overgewicht staat steeds duidelijker vast. Hoe meer uur ze voor het scherm zitten, hoe hoger het risico om te verdikken. Bovendien is er een duidelijk verband tussen tv-kijken en knabbelen, onder meer onder druk van de reclame.

Moet kinderreclame voor vette en gesuikerde producten dan verboden worden, en moeten ouders de "tv-kijktijd" van hun kroost rantsoeneren? Canadese onderzoekers zijn veeleer gewonnen voor de tweede hypothese, op voorwaarde dat televisie gebruikt wordt als instrument voor gedragsverandering.

Televisie: een bron van motivatie?

Kinderen met overgewicht zouden meer geneigd zijn om te sporten als hun tv-kijkduur op het spel staat...
Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Ottawa in Canada levert de tv-kijktijd laten afhangen van de mate van lichaamsbeweging zelfs ronduit verbluffende resultaten op!
De onderzoekers deelden 30 kinderen met overgewicht tussen 8 en 12 jaar willekeurig in in twee groepen: in de ene groep hing de tv-kijktijd af van de hoeveelheid lichaamsbeweging, in de andere groep (de controlegroep) konden de kinderen zo lang voor de buis zitten als ze wilden.
De kinderen kregen een monitor die elke dag het aantal uur lichaamsbeweging registreerde. Ze konden alleen tv kijken door er penningen in te stoppen, en ze kregen één penning na één uur lichaamsbeweging, ook lichte, zoals wandelen.

Artikel gepubliceerd door op 01/08/2006

Bronnen: Pediatrics, Jul 2006; 118: e157 - e166.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten