Tussen zorgeloosheid en angst

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/02/2005 - 00h00
-A +A

Tussen je bij het minste zorgen maken en blind zijn voor elk gevaar ligt een hele waaier aan "gedragsmogelijkheden". Vaak hebben we het moeilijk om het juiste evenwicht te vinden en onze "angstregelaar" correct af te stemmen. Hoe komt dat?

PUB

We hebben altijd wel een reden om angstig te zijn: we kennen allemaal iemand die ziek is, een zwaar ongeval heeft gehad, werkloos of gescheiden is, … Maar als we het leven altijd door een zwarte bril bekijken, worden we op de duur depressief. Gelukkig beschikken we over een innerlijke kracht waardoor we die zwarte bril kunnen afzetten en met volle teugen kunnen genieten van het leven. Die kracht is bij sommigen wel veel groter dan bij anderen.

Zo laat Isabelle haar kinderen altijd onbewaakt in zee zwemmen, ook al zijn ze nog heel klein. Ze is dol op zwemmen en ziet niet in welk gevaar hun zou kunnen bedreigen. Ze heeft altijd oog voor de prettige kant van het leven, en dat op elk vlak. Keerzijde van de medaille is echter dat ze onbewust iemand in gevaar kan brengen. Twee van haar vriendinnen willen haar trouwens nooit hun kinderen toevertrouwen.

Het ideale is niet jezelf alle plezier ontzeggen, maar jezelf een spiegel voorhouden. Ben ik nonchalant? Zo ja, dan kan en moet ik daar echt iets aan doen. Je hoeft daarvoor niet de hele tijd met de daver op het lijf te lopen: gewoon je gezond verstand gebruiken, is voldoende. Een kind dat kopje onder gaat zonder dat er iemand bij is, kan verdrinken. Een kind dat niet in een aangepast autostoeltje zit, kan zware gevolgen overhouden aan een kleine schok.

Angst daarentegen stimuleert ons om voorzorgen te nemen en is in dat opzicht heel nuttig. Als die voorzorgen echter extreem worden en ons onze levenslust ontnemen, vervallen we in het andere uiterste. Ook hier is redelijkheid de boodschap. Wat zijn in elk concreet geval de nodige logische voorzorgen die ik moet nemen? En vanaf wanneer mag ik de teugels wat vieren?

Wie inzicht heeft in die mechanismen en de juiste balans vindt tussen angst en zorgeloosheid, leert niet alleen zichzelf beter kennen, maar ook de anderen, die niet zijn zoals wij. Iets meer toegeeflijkheid tegenover de anderen en iets meer zin voor zelfkritiek zorgen ervoor dat we makkelijker in groep kunnen leven. Dat is essentieel, want zelfs als we onze rede gebruiken, stellen we onze "angstregelaar" niet allemaal op hetzelfde niveau af.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/02/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welke ziektes kunnen we oplopen in openbare toiletten? Gepubliceerd op 28/11/2016 - 09h22

Openbare toiletten zijn een geval apart. Of ze er nu netjes uitzien of niet, in onze fantasie krioelen ze van de microben die klaarstaan om ons te overvallen en op te zadelen met darmproblemen en andere leuke dingen. Maar die vermeende kwalen zijn ni...

Help, een spin! Geüpdatet op 19/05/2014 - 10h01

Spinnenvrees is een irrationele angst Hun grote, harige poten jagen velen onder ons schrik aan, en de webben die ze weven om hun prooien in te vangen, hebben weinig geruststellends. Zeker niet als de spin naar beneden komt langs haar zijden draadje …...

Meer artikels