PUBLICITÉ

Turista: de helft van de reizigers krijgt ermee te maken

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 30/05/2017 - 10h24
-A +A

Bijna één reiziger op twee lijdt tijdens zijn verblijf aan turista, of reizigersdiarree.

Reizigersdiarree is niet altijd goedaardig, dus is goed hydrateren, zowel ter plaatse als na de terugreis, aangewezen.

Bestaat er een goed preventiemiddel?

PUB

Turista treft meer dan 50% van de reizigers.

Deze aandoening is meestal goedaardig, maar kan aanzienlijke hinder veroorzaken en chronisch worden, in het bijzonder bij bejaarden en jonge kinderen, die een mindere immuniteit hebben.

In de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand en duurt de ziekte één tot vijf dagen. Niettemin zorgen deze spijsverteringsproblemen in 40% van de gevallen voor een verandering in de tijdsbesteding, en in 20 tot 30% van de gevallen enkele dagen platte rust. Zo duurt 10% van de reizigersdiarree meer dan één week en evolueert 2% naar chronische vormen met ernstige nawerkingen.

Hoe kunt u turista voorkomen?

De oorzaak is voornamelijk bacterieel (80% van de gevallen), soms viraal of door een parasiet (20% van de geval). Vaste voeding is meer dan drinkwater de belangrijkste drager van deze kiemen. De regels inzake voedingshygiëne blijven gelden, maar het is moeilijk om de lijst van verboden voedsel helemaal na te leven en de efficiëntie ervan is niet bewezen.

Twee basisregels zijn daarentegen essentieel:

  • systematisch de handen wassen vóór het eten en na elk toiletbezoek;
  • eet gekookt en heet opgediend voedsel. Voor water en andere dranken blijven de gebruikelijke voorzorgen gelden: gebottelde of gedesinfecteerde dranken.

Indeling van voedingsmiddelen op basis van het besmettingsrisico

Voedingsmiddelen met hoog risico

  • Zeevruchten
  • Slecht gekookte vis en vlees
  • Koud geconsumeerde bereide schotels
  • Artisanale ijsjes
  • Rauwkost
  • Voorgeschild fruit
  • Melk en zuivelproducten
  • Voedingsmiddelen met sporen van schimmels
  • Kraantjeswater
  • Niet-gebottelde dranken.

Voedingsmiddelen met laag (of zonder) risico

  • Warm gegeten gekookte gerechten
  • Brood, koekjes en droge voedingsmiddelen
  • Jam, honing
  • Zelf geschild fruit
  • Water en gebottelde dranken
  • Door koken gedesinfecteerd water (ten minste één minuut), chemische desinfectie (geen perfecte efficiëntie), mechanisch filteren op keramiek (heel efficiënt).

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 09/08/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 30/05/2017 - 10h24

FMC, Le Quotidien du médecin, 16 juni 2005.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ