Tumoren, fibromen, bloedingen: radiologen voeren ook operaties uit!

Gepubliceerd door Dr Nathalie Manoukian op 16/03/2015 - 16h48
-A +A

Een radioloog voert onderzoeken uit die nuttig zijn voor de diagnose, dat is bekend. Minder bekend is dat een radioloog ook allerlei vaak heel uiteenlopende problemen kan behandelen, zoals een tumor of een fibroom wegnemen of een bloeding stoppen. Met behulp van een echo, een scan of een ander e type van medische beeldvorming voert hij de ingreep uit en komt hij tot bij het geviseerde doel. In Frankrijk worden zo elk jaar meer dan 500.000 verrichtingen van interventionele radiologie (ook wel therapeutische radiologie genoemd) uitgevoerd.

PUB

Radiofrequentie behoort tot het therapeutisch arsenaal van de radioloog

Bij interventionele radiologie brengt de radioloog een kleine sonde in de bloedvaten, de natuurlijke wegen of door de huid om zo tot bij het geviseerde doel te komen. Hij laat zich daarbij leiden door een scan of andere vorm van medische beeldvorming. Hij heeft dan verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het te behandelen probleem. Soms moet hij een bloedvat dichten dat bloedt of de bloedvaten die tumoren van bloed voorzien vullen,soms moet hij tumoren door koude (cryotherapie) of hitte (radiofrequentie) verschroeien, of hij moet lokaal een geneesmiddel toedienen (chemotherapie, radioactieve staafjes) of een apparaatje inplanten zoals een stent (een soort kleine veer) om te beletten dat een ader verstopt raakt, enz. Heel wat medische domeinen komen hiervoor in aanmerking, zoals gynaecologie, gastro-enterologie, pneumologie, nefrologie, reumatologie, oncologie, neurologie, enz.

De radioloog kan in heel verschillende domeinen optreden

Dankzij al die technieken kan de radioloog ook ingrijpen bij bloedingen (van de spijsvertering, de longen of de baarmoeder). Hij kan ook betrokken worden bij de eerstelijnszorg in de behandeling van een kanker (van de lever, de longen, de nieren, enz.) of van een goedaardige tumor zoals een fibroom of vleesboom. En dat is niet alles. Ook de injecties van botcement om een pijnlijke wervelbreuk te stabiliseren of het verwijderen van een herniafragment dat op een zenuw drukt, behoort tot zijn takenpakket . Dit alles gebeurt zonder dat er een traditionele operatie aan te pas moet komen! Aangezien al die ingrepen uiterste precisie en heel veel oefening vergen, bestaat er geen interventionele radioloog voor elke mogelijke aandoening. Het gaat telkens om hypergespecialiseerde radiologen. De radioloog die een levertumor behandelt, is dus niet dezelfde als de radioloog die de aders opvult die een fibroom van bloed voorzien of de radioloog die een bloeding stopt. Elke radioloog heeft zijn specialiteit!

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Teelbalkanker Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Teelbalkanker of testiskanker is een kanker die voorkomt bij jonge mannen en pijnloos verloopt. De tumor wordt ontdekt naar aanleiding van een verdikking van de teelbal. De behandeling is afhankelijk van het type tumor, maar een heelkundige ingreep i...

Borstkanker en chirurgie Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

In geval van borstkanker is het vaak moeilijk ontsnappen aan chirurgie . Maar de ingrepen zijn vandaag almaar meer precies en minder agressief. In de meeste gevallen worden de borsten behouden en als dat niet kan doet men nu twee operaties in één: he...

Meer artikels