• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  15 mening
 • Getuigenissen (0)

Tuinieren is niet altijd gezond!

Tuinieren is niet altijd gezond!

Wanneer de eerste lentebloemen kleur brengen in de tuin, krijgen heel veel mensen opnieuw zin om in hun tuin de mouwen op te stropen.

Dat is wel nog geen reden om aan het werk te gaan zonder rekening te houden met de meest elementaire voorzorgsmaatregelen!

Veel ongevallen gebeuren in de tuin!

Elk jaar moeten duizenden Belgen naar de Spoed ten gevolge van een ongeval tijdens het doe-het-zelven of het tuinieren. Zowat 12% van de ongevallen thuis gebeurt in de tuin en nog eens evenveel op het terras. Het minste stukje grond blijkt dus gevaarlijker te zijn dan de badkamer, waar het gevaar op uitglijden nochtans aanwezig is en waar 'slechts' 4% van de ongevallen in huis voorkomt. Als u zonder lichamelijke schade van uw bloemen wilt genieten, zult u aan uw veiligheid moeten denken!

Neem maatregelen als u allergisch bent voor pollen!

Ook als u allergisch bent voor pollen, kunt u van uw tuin genieten, op voorwaarde tenminste dat u zich houdt aan een aantal maatregelen.

Volg in elk geval uw antiallergische behandeling zeer stipt tijdens het pollenseizoen. En doe niet te veel in de tuin: laat iemand anders het gras maaien als u allergisch bent voor graspollen.

Wanneer u in de tuin werkt, doet u er ook goed aan een zonnebril en een hoed op te zetten en handschoenen te dragen. En na het werk, neemt u best zo snel mogelijk een douche. Spoel uw haar goed om alle sporen van pollen te verwijderen en doe andere kleren aan. Bij een combinatie van veel wind en zonnig weer, is de pollenconcentratie in de lucht zeer hoog: blijf in dat geval binnen en houd deuren en ramen gesloten.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/08/2015
Origineel artikel geschreven door op 04/05/2009

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Tuinieren is gezond, maar opgelet…

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten