Tuberculose: binnenkort een ademhalingstest?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/09/2014 - 16h25
-A +A

Tuberculose bestaat nog altijd, ook in en België komt het nog voor.

Onderzoekers zijn bijna klaar met de ontwikkeling van een ademhalingstest die deze infectie vroegtijdig moet helpen opsporen.

PUB

Tuberculose: een heel besmettelijke ziekte bij kwetsbare mensen

Tuberculose wordt veroorzaakt door de Kochbacil en is een uiterst besmettelijke ziekte. Via de bovenste luchtwegen tast ze de longen aan en daarna ook andere organen (nieren, klieren, centraal zenuwstelsel, enz.).

In de westerse landen is de ziekte sterk teruggedrongen omdat de levensomstandigheden er verbeterd zijn en de BCG-vaccinatie er veralgemeend is. 

Welke strategieën bestaan er tegen tuberculose?

Dit zijn de te volgen strategieën om tuberculose tegen te gaan: 

  • Levensomstandigheden verbeteren om verspreiding te voorkomen.
  • De toegang tot een behandeling vergemakkelijken.
  • Risicogroepen inenten.

Onderzoekers staan nu op het punt om een ademhalingstest te ontwikkelen.
Met de test kan de bacil eenvoudig via de uitgeademde lucht worden opgespoord in de luchtwegen. De test werkt snel (enkele minuten) en de bacil kan al in een vroeg stadium worden ontdekt. Er staat veel op het spel, want bij een vroegtijdige opsporing - dat wil zeggen nog voor de aandoening zich heeft ontwikkeld - is het risico op besmetting erg klein. E#

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/09/2014 - 16h25

Seong W. Choi, et al., Nature Communication 5, Article number: 4989, doi: 10.1038/ncomms5989, 23 septembre 2014. OMS, mars 2014, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs104/fr/.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het BCG-vaccin: waar blijft het? Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

De inenting tegen tuberculose of de BCG-vaccinatie (afkorting van Bacillus Calmette-Guérin) is in België niet verplicht. Het vaccin is trouwens maar te krijgen als de apotheker het invoert. Maar de inenting wordt wel nog altijd aangeraden in specifie...

Tuberculose : terugkeer van een oude ziekte Geüpdatet op 08/03/2003 - 00h00

Sedert enkele dagen horen we alsmaar meer spreken over tuberculose, een ziekte waarvan we dachten dat ze reeds lang vergeten was, maar die niet volledig verdwenen is. Net zoals lepra is tuberculose een ziekte die samenhangt met armoede. Dat er weer m...

Tuberculose: wat u moet weten Geüpdatet op 08/10/2002 - 00h00

Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Koch-bacil. De frequentste vorm is longtuberculose, maar de bacterie kan nog vele andere organen aantasten.

Nieuwe uitbarsting van tuberculose Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Tuberculose komt weer vaker voor in onze westerse landen, waar deze ziekte nochtans praktisch verdwenen was. 24 maart was de Werelddag van de Tuberculose en dus een ideale gelegenheid om een balans op te maken.

Meer artikels