Trypanosomiasis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Tropische infectieziekte die wordt gekenmerkt door langdurige perioden van slaap. Te onderscheiden van neiging tot slapen door hersenontsteking. De ziekte wordt veroorzaakt door een micro-organisme behorende tot de protozoën, de eencellige organismen waartoe onder andere ook de verwekker van malaria behoort. De overbrenger is de tseetseevlieg. Deze komt alleen in tropisch Afrika voor, omdat blijkbaar alleen daar de omstandigheden nodig voor het voortbestaan van deze insecten aanwezig zijn.

Men onderscheidt twee vormen van slaapziekte, ieder met zijn eigen type micro-organisme en met zijn eigen tseetseevlieg als overbrenger. De ene heeft een snel verloop de andere een langzamer.
De slaapziekte dankt zijn naam aan het eindstadium van de aandoening. Voor dit bereikt is doorloopt de patiënt twee stadia die zich over maanden, of zelfs jaren kunnen uitstrekken. Het eerste stadium bestaat uit een zwelling van de huid, die ongeveer een week na de steek van de vlieg ter plaatse ontstaat en na nogmaals een week weer verdwijnt.

De algemene ziekteverschijnselen beginnen twee tot drie weken later en zijn gekenmerkt door koortsaanvallen, hoofdpijn, moeheid en slaperigheid. Ongemerkt gaat de ziekte over in zijn laatste fase, waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Slaapzucht is dan het meest kenmerkende symptoom. De aandoening reageert goed op bepaalde geneesmiddelen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Malaria doodt elke 30 seconden een kind Geüpdatet op 13/05/2008 - 00h00

Op de eerste Wereldmalariadag op 25 april vroegen de Verenigde Naties wereldwijde aandacht voor malaria. In Afrika sterft er volgens Unicef elke dertig seconden een kind. Nochtans kan malaria met een eenvoudig muskietennet en enkele geneesmiddelen be...

Malaria: vaste dosis en slechts één keer per dag Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Het middel AS plus AQ is een van de vier geneesmiddelen op basis van artemisinine dat sinds 2001 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) wordt aanbevolen om de ontwikkeling van resistentie tegen malaria te verminderen. Het is voortaan ook verkrijg...

Genetisch gewijzigde muggen tegen malaria! Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Door genetische manipulatie zou men de strijd kunnen aanbinden tegen muggen die malaria overdragen! Amerikaanse en Duitse onderzoekers zijn er inderdaad in geslaagd transgene muggen voort te brengen die de ziekte niet op de mens kunnen overdragen.

Meer artikels