Trombose

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Toestand die optreedt wanneer in een bloedvat of in het hart een propje gestold bloed ontstaat. Een stolsel kan in zijn geheel of alleen een afgebroken stukje ervan door de bloedstroom worden verplaatst (embolie). Het verplaatste stuk heet een embolus. Dit kan ook een luchtbel of vetdruppel zijn.

Het ontstaan van een bloedprop wordt door een aantal factoren begunstigd, zoals een gestoorde bloedstolling, een te langzame bloedstroom door langdurige bedrust na een bevalling of operatie en vaatafwijkingen zoals atherosclerose (slagaderverkalking). De slagaderverkalking speelt een grote rol wanneer er een bloedprop ontstaat in de kransslagaders van het hart. Dit heeft een bloedeloos worden van een deel van de hartspier (hartinfarct) tot gevolg.
Bloedstolsels plegen nogal eens voor te komen in de aders van het bekken en de onderbenen, vooral indien de oppervlakkige beenaderen zich hebben verwijd tot de zogenoemde spataderen. De aders raken dan ontstoken. Toch zijn deze oppervlakkige stolsels minder gevaarlijk dan die in de diepe aders. Deze laatste zijn pijnlijk en het been wordt dikker door de gestoorde bloedsomloop. Als het vat geheel wordt afgesloten door het stolsel, kunnen zich weliswaar nieuwe aders vormen, maar deze kunnen het bloed doorgaans niet geheel afvoeren, zodat er weefselversterf optreedt, gepaard gaande met huidaandoeningen (eczeem) of zweren.

Soms raakt een stuk van het stolsel los en dat kan dan via de rechter harthelft in de longen terechtkomen. Wanneer daardoor een van de taken van de longslagader wordt afgesloten, wordt een deel van de long niet meer van bloed voorzien. Dit sterft, en men spreekt dan van een longinfarct.

Soms kan het versleepte stolsel in andere organen terechtkomen. Als er een aangeboren afwijking in de vorm van een opening in het tussenschot tussen de boezems van het hart is, kan het stolsel van de rechter- naar de linkerboezem gaan en via de linkerkamer in de lichaamsslagader terechtkomen. Dan ligt de weg naar vrijwel ieder orgaan open, ook naar de hersenen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat zijn de symptomen van boezemfibrilleren? Geüpdatet op 22/04/2013 - 10h23

Hebt u last van hartkloppingen, een versnelde hartslag, onregelmatige samentrekkingen of ademnood? Misschien lijdt u wel aan boezemfibrilleren? Boezemfibrilleren, ook wel voorkamerfibrillatie genoemd, is de meest voorkomende hartritmestoornis . Maar...

Waaraan herkent men een longembolie? Gepubliceerd op 10/11/2015 - 10h40

Een longembolie of pulmonaire embolie is een ernstige complicatie van flebitis. Deze is weinig symptomatisch, maar er zijn wel een aantal aanwijzingen die kunnen doen vermoeden dat er sprake is van flebitis. Des te meer wanneer die aanwijzingen in ve...

Wat zijn de tekenen van atherosclerose? Geüpdatet op 12/06/2012 - 12h51

Atherosclerose of slagaderverkalking is een veel voorkomende aandoening die leidt tot een blokkering van de bloedstroom in de bloedvaten of tot een vernauwing van de bloedvaten. Zijn de symptomen die wijzen op atherosclerose te herkennen ? En wat zij...

Meer artikels